Planet Coaster - Console Edition

Een van de grote voordelen van de pc is en blijft de muis. Dat wonder zorgt voor een paar genres games die je op console niet of haast nooit ziet. En laat nu Frontier Developments haar best doen om Planet Coaster, een pretparkmanagamentgame (leg dat maar eens met Scrabble) naar consoles te brengen. We mochten remote een build op Xbox One proberen, zonder muis, maar met controller. Wijst het zichzelf?

Nou, dat kun je niet eens proberen, want Planet Coaster begint met een tutorial om je te leren hoe je speelt met gamepad. Dat duurt niet zo heel lang en ja, eigenlijk werkt het allemaal vrij intuïtief. Je linkerpook bestuurt de camera, met de rechterpook roteer je de camera en met de triggers zoom je in of uit. Het enige dat me opviel was dat het allemaal wel erg snel zoemt en draait, maar gelukkig zijn er settings waarmee je kunt spelen om het naar je eigen wens te zetten. Door tabjes van menu-schermpjes bladeren doe je met de schouderknoppen, settings selecteren doe je met de D-pad. De A-knop is je ‘enter’. Dit werkt prima in een management-game, waarbij je niet supersnel hoeft te reageren als bijvoorbeeld Command & Conquer.

Planet Coaster - Console Edition (Foto: Frontier Developments)

Planet Coaster - Console Edition bevat het basisspel van pc inclusief alle gratis updates die in de afgelopen jaren op pc zijn verschenen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld zakkenrollers in je park kunt hebben, een vuurwerkshow kunt maken, staff kunt trainen en hotels, restaurants en een schiettent kunt plaatsen. Er zijn twee nieuwe tutorials gemaakt en alle nieuwe content is ook geïntegreerd in de carrière-modus. De ontwikkelaars wilden nog niet spreken over de betaalde DLC die in de loop der jaren is uitgebracht voor Planet Coaster. Dat wordt dus nog even afwachten of we die erbij krijgen of erbij moeten kopen.

Nieuw is de Frontier Workshop. Met deze community-tool kun je jouw gemaakte creaties of blauwdrukken delen met de rest van de wereld die Planet Coaster speelt. Of als je niet zo creatief bent: je kunt door de gemaakte spullen browsen, downloaden om te gebruiken in je eigen park, of inspiratie opdoen om toch zelf wat in elkaar te gaan zetten. Deze zijn dan weer te gebruiken in een van de verschillende modi, zoals de career-, sandbox- en challenge-modus.

Planet Coaster - Console Edition (Foto: Frontier Developments)

Naast PlayStation 4 en Xbox One komt er ook een versie voor PlayStation 5 en Xbox Series X. Wat je deelt op PlayStation 4 kunnen ook PlayStation 5-spelers gebruiken in hun park. Hetzelfde geldt voor Xbox One en Xbox Series X. Wat de makers kwijt wilden was dat de graphics op next-gen beter zijn, en er natuurlijk gebruik wordt gemaakt van de supersnelle laadtijden op de consoles. Voor de rest moeten we nog even in de wachtrij staan.

Planet Coaster - Console Edition komt uit op Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4 en PlayStation 5. Dat zou ergens aan het eind van het jaar moeten gebeuren.

En onze gameplay op Xbox One: