WRC 9

KT Racing is hofleverancier van racegames voor Nacon, het voormalige Bigben Interactive. Ze zijn bezig met hun vijfde WRC-game, al hebben wij gamers er al heel wat meer gezien, inclusief een reboot en wel zijn er 14 delen in de franchise. Komende september staat WRC 9 aan de start. Wij mochten alvast een proefrit maken.

Ook previewen is tegenwoordig thuiswerken. Eerst een online presentatie bijwonen, daarna een previewcode downloaden zodat we rustig in onze pyjama kunnen racen op pc. Nou ja, rustig, WRC is werken om bij de finish te komen. Voor mensen die de racesport niet helemaal volgen: de FIA World Rally Championship is een serie van races waarin rijders en navigators meestal niet over asfalt racen. De auto’s krijgen dus wat te verduren, van sneeuw als ondergrond in het koude Zweden tot flink wat gravel en zand in het warme Kenia. In 2020 was het plan om veertien races te hebben, maar zoals je al bijna verwacht is er heel veel geannuleerd en uitgesteld.

WRC 9 - Preview - Kenia (Foto: Nacon)

Gelukkig kunnen we in WRC 9 alle rally’s rijden. Kenia, Nieuw-Zeeland en Japan stonden dit jaar weer eens op de kalender. De ontwikkelaars hebben alle data van de organisatie gekregen en konden daardoor alsnog de routes maken. Ook krijgen Finland en Portugal nieuwe stages, zodat het totaal aantal stages voor die landen op acht komt, maar die extra’s komen pas na de release als gratis update. Er zitten 52 officiële teams in de game uit de WRC, WRC 2, WRC 3 en Junior WRC van het huidige seizoen. Er zijn meer dan vijftien klassieke auto’s toegevoegd, waaronder Audi Quattro A2 uit 1984, Toyota Corolla uit 1999, Ford Focus uit 2007 en Citroën Xsara WRC uit 2005.

Naast nieuwe content heeft WRC 9 ook verbeteringen. Eindelijk komt er een maak-je-eigen-kampioenschap. Daar hoef je niet voor naar een website, maar in-game is er een zogenaamd Clubs System, waarmee je je eigen offline of online kampioenschap kan maken. Je kunt van alles instellen: zoals het verplichten dat iedereen met dezelfde auto rijdt, wat voor weer het is, welke landen, enzovoort. Zo’n kampioenschap heeft zijn eigen leaderboard. Erg handig ook voor hun eigen esport-kampioenschap dat ook dit jaar weer doorgaat.

WRC 9 - Preview - Nieuw-Zeeland (Foto: Nacon)

Een nieuwe feature in WRC 9 wordt de co-driver modus. Een vriend wordt dan de navigator en meld je wanneer er wat voor soorten bochten komen. Dit zat helaas niet in de previewbuild en tijdens de presentatie wilden ze er duidelijk nog niet alles over kwijt. Hoe dit precies in zijn werk gaat weten we nog niet: is het offline, online, moet je het middels knoppen aangeven of mag je zelf daadwerkelijk roepen? Nog even afwachten. En iets langer, want deze feature komt in een gratis update in november. Er zullen meer dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse in-game uitdagingen zijn om extra’s te verdienen. Er zal een photo-modus komen in oktober in, je raadt het al, een gratis update.

Natuurlijk gaat er grafisch ook wat veranderen. De ontwikkelaars zijn overgestapt naar DirectX 12 voor de Microsoft-platformen. Handig, want zo kunnen ze ook naar Xbox Series X en de voordelen van de nieuwe console gebruiken. Over next-gen gesproken, de code is aangepast om kleiner te zijn door textures en objecten niet vaker op te slaan om sneller te kunnen laden. Het is nu geoptimaliseerd om alle data sneller te laden van SSD waardoor dat niet meer nodig is. WRC 9 zal gebruikmaken van de features van de Dual Sense controller van PlayStation 5. Je voelt dus de weg, de versnellingen en schade aan je auto. Goed nieuws voor snelheidsduivels: de game draait in native 4K in minimaal 60 fps. Er zijn verbeterde physics, AI en gedetailleerde textures.

WRC 9 - Preview - Japan (Foto: Nacon)

Goed, pyjama aan, controller in de pc en racen maar. Een ding valt al meteen op: de laadtijden zijn op pc ook een stuk beter dan eerdere versies. Een paar Quick races in de nieuwe landen staan op mijn lijstje. Kenia is vooral gravel in een uitgestrekt landschap. De navigator is hier nog belangrijk, want door die wijde rechte stukken zie je de bochten soms vrij laat. Nieuw-Zeeland is het tegenovergestelde. Krappe bochten in de bergen, met heel weinig rechte stukken. Het uitzicht is zo mooi dat ik dat vaker heb gereden, gewoon om even te genieten in plaats van intens te racen. Japan is dan weer veel asfalt, langs kleine dorpjes, om dan weer op smalle weggetjes de bergen in te gaan. Grafisch ziet het er mooi uit, en nergens heb ik maar een hik of framedrop gemerkt.

Het racegedrag zou her en der wat zijn aangepast, al moet ik zeggen dat ik niet zo heel veel verschil merkte ten opzichte van de voorganger. Ik ben geen specialist waardoor ik kan zeggen of de versnellingsbak-ratio’s goed zijn gesimuleerd of wat dan ook, daar zouden in ieder geval wat wijzigingen zijn gedaan. Dat is voor de hardcore spelers die echt tienden van een seconde willen wegschrapen, ik wil gewoon lol hebben in een simulatieracer. Qua content, hoeveelheid tracks en raceauto’s, zit je dan in ieder geval goed.

WRC 9 komt in september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Later verschijnen er nog versies voor PlayStation 5, Xbox Series X en Switch.