FIFA 20 Volta

Als je helemaal, maar dan ook helemaal niets met voetval hebt en met een afstandje naar de FIFA-reeks kijkt, is het verdomd lastig om elk jaar de verschillen eruit te halen. Wat nieuwe namen, wat extra polygonen, het is allemaal te verwachten. Maar dit keer heeft EA wat nieuws in petto, namelijk Volta-mode. Maar Oscar, hoor ik je dan vragen, dat is toch gewoon FIFA Street? Nou niet helemaal, het is zijn realistische broertje.

 

In de nieuwe Volta-modus speel je eigelijk een mix tussen zaalvoetbal en straatvoetbal. Het veld is wat kleiner, de doeltjes zijn kleiner, het team is kleiner. De snelheid is echter een stuk hoger, waardoor er meer tijd overblijft om trucjes te doen en lekker de bal over te tikken. En waar in FIFA Street het regelmatig over de top ging, blijft het hier allemaal wat lager bij de grond. Je kunt het bijna realistisch noemen.

 

Als je de muren toevoegt aan de game, krijgt het spel ineens een andere dynamiek. Even snel een tikkie tegen de muren om zo je tegenstander voorbij te rennen bijvoorbeeld. Dat zie je vaak terug in bijvoorbeeld ijshockey. Doordat de grond verhard is, rolt de bal net wat langer over de grond, omdat er minder remming op zit. Je hoort de schoenen piepen over de vloer, wat een natuurgetrouw geluid geeft. En natuurlijk is er niets mooier om snel de trukendoos te openen om je tegenstander te dollen, want er lopen veel minder tegenstanders die je even kunnen aanpakken.

 

Uiteraard wordt de Volta-modus ook opgenomen in het verhaal. Hoe dat precies in zijn werk gaat, dat konden wij nog niet zien. maar verwacht een boel hiphop en ander jongeren-taalgebruik. Hier zal ook de Volta-coin zijn intrede doen. Die kan je straks dan inwisselen tegen betere statistieken voor je speler. Naast de Story-modus is uiteraard ook de QuickPlay Modus aanwezig waar je van alles kunt instellen qua regels, speelsnelheid etc. Zo kun je met 3v3, 4v4, 5,5 of de officiële Futsal regels spelen.

 

Met 17 locaties heb je in ieder geval genoeg te zien naast het veld. Zo kun je los in bijvoorbeeld Amsterdam, Londen, Berlijn, Barcelona, New York, Miami, Tokio, Buenos Aires en Rio de Janeiro. Volta gebruikt zijn eigen versie van de Frostbite Engine, waardoor het er net even wat strakker uitziet dan de grote stadions in de hoofdmodus van FIFA. 

 

Ik ben persoonlijk geen goede FIFA speler. Ik ben allang blij als ik gelijk speel tegen vrienden. Toch lukte het mij aardig om een ervaren speler het leven zuur te maken, en uiteindelijk zelfs om te winnen. Misschien was het beginnersgeluk, misschien moest mijn tegenstander nog aan de andere vorm van tactiek werken, of ik kan mij beter vinden in de snellere speelstijl. Vanaf 24 september kan iedereen er mee aan de slag, en sinds deze week is de demo te vinden in elke store die je hart je lief is.