LEGO Dimensions

Als je film/serie/game nog niet geparodieerd is in LEGO, dan tel je gewoon niet meer mee. Omdat elke franchise nu wel zo’n beetje aan het bod is gekomen, is het nu de beurt voor het gruis wat nog niet aan bod is gekomen. En toch, heb ik het vermoeden dat dit wel eens de beste LEGO-game tot nu toe gaat worden.

En dan heb ik het niet over de prijs die je ervoor moet neerleggen. De game plus basispakket gaan voor ongeveer 100 euro over de toonbank. Maar wat krijg je ervoor terug? Een kruising tussen een Skylanders pakket met Amiibo’s die je zelf in elkaar mag knutselen. Alle poppetjes en voertuigen bestaan namelijk uit LEGO stukjes die je eerst van te voren in elkaar moet zetten. Ik voelde mij weer een klein jongetje toen ik erachter kwam dat je, tijdens het spelen, ook actief moet bouwen (of twee voertuigen kopen voor de luie medemens) om een voertuig te veranderen. Zo moet bijvoorbeeld de Batmobiel een keer veranderen in een graafmachine. TT Games heeft er rekening mee gehouden dat je van alle voertuigen drie variaties kan maken met dezelfde onderdelen. 

Het spel onderscheidt zich van de eerdere delen omdat er een heuse LEGO Toy Pad in het Staters Pakket zit. Deze moet je uiteraard eerst zelf in elkaar zetten. Hoe je dit moet doen wordt, net zoals de rest van de bouwinstructies, allemaal uitgelegd op tv. Dus je kunt nooit meer de boekjes kwijtraken! Als je hem eenmaal in elkaar hebt gezet, merk je dat je een negen plekken hebt om LEGO poppetjes en voertuigen op te plaatsen. Vier links, vier rechts en een pontificaal in het midden. Zodra je een bouwsel of figuur op de Toy Pad zet, verschijnt deze direct in de game. Heb je er genoeg van, dan kun je op elk moment deze ook weer weghalen waardoor ze langzaam verdwijnen. Alle negen plekken hebben ook nog eens verlichting aan de onderkant en die speelt een grote rol bij het oplossen van puzzels. 

De echte fun begint pas zodra je mag puzzelen met de Toy Pad. Op een gegeven moment werd een deel van mijn LEGO crew gevangen genomen door een heks van The Wizard of Oz. Hoe ik dit zag? Behalve dat ik het op tv zag (wijsneus!), schoten vier van de negen plekken op de Toy Pad op rood. Elk figuur die op een rood vlak stonden, konden hierdoor niet meer bewegen. Ik moest switchen naar een ander figuur waarvan het licht nog neutraal was. In dit geval was Batman niet gevangen genomen en daarmee kon ik de heks verslaan. Zodra ik haar kont had geschopt, sprong de Toy Pad weer op neutraal en kon ik weer verdere rondkarren met mijn Batmobiel.

Even later waren er nog meer puzzels waarbij de Toy Pad en de keuze van mijn figuurtjes belangrijk waren om het level door te komen. Dit is precies de vernieuwing die de LEGO-serie nodig heeft. Er is alleen een gevoel dat dit allemaal flink uitgemolken gaat worden. Naast de Starters Packs kun je straks Team Packs kopen die vooral bestaan uit figuurtjes zoals bijvoorbeeld Scooby-Doo en Shaggy, maar ook typetjes uit de DC Comics-serie. Je kunt ook Fun Packs kopen, deze bestaan uit een figuur en een voertuig. Zo kun je Krusty The Clonw kopen uit de The Simpsons-serie en die komt samen met een heuse Clown Bike. 

Als klap op de vuurpijl heb je ook nog Level Packs, die bestaan uit een figuurtjes en voertuigen, maar ook uit een speciale level uit die serie. En houdt je even vast, want je kunt straks kiezen uit: DC Comics, The Lord of the Rings, The Lego Movie, The Wizard of Oz, The Simpsons, Lego Ninjago, Doctor Who, Back to the Future, Portal 2, Ghostbusters, Midway Arcade, Scooby-Doo, Lego Chima en Jurrasic World. Je telt het goed, het zijn er 14 stuks en er komen er vast nog meer aan.

 TT Games, zullen wij afspreken dat deze extraatjes alleen nodig zijn om de game uit te breiden? Het laatste wat ik wil is honderden euro’s uitgeven aan downloadable content alleen om een game helemaal uit te kunnen spelen. Want daar ben ik wel een beetje bang voor…