Danganronpa: Ultra Despair Girls

De beer Monokuma is terug. Alleen dit keer zijn er geen bizarre moorden te onderzoeken maar moeten we een veelvoud van de kwaadaardige zwartwitte beer afmaken. Danganronpa: Ultra Despair Girls is een spin-off. De eerdere delen waren visual novels waarin je als een detective de meest bizarre moorden moet oplossen om uiteindelijk de dader te achterhalen. Monokuma was de nogal zwartgallige beer die je met oneliners en andere zaken je van het pad probeerde te brengen. De gameplay is in deze spin-off helemaal anders, maar een ding heeft het wel gemeen: het verhaal in de spin-off is nogal apart. Maar hé, we zijn wat gewend na Danganronpa: Trigger Happy Havoc en Danganronpa 2: Goodbye Despair. Je hebt geen voorkennis nodig van beide games, al zijn er natuurlijk legio verwijzingen naar de twee vorige spellen.

Het verhaal speelt zich af tussen beide eerdere delen. Komaru Naegi is het zusje van Makoto Naegi die in Danganronpa: Trigger Happy Havoc de hoofdpersonage was. Ze zit al een jaar vast in een vreemd appartement. Komaru wordt bevrijd, maar wordt p straat meteen aangevallen door een enorme groep kinderen met Monokuma-pakjes aan. Nu je vrij bent, wil je natuurlijk erachter komen wat er gebeurd is, waarom de stad eruit ziet als een oorlogsgebied en waarom er opeens een leger valse beren het op je gemunt hebben. Gelukkig staat Komaru er niet alleen voor en helpt Toko Fukawa, bekend uit Danganronpa: Trigger Happy Havoc een handje indien nodig. Fans weten meteen dat dat betekent dat Genocide Jill, de alter ego van Toko, niet ver weg is.

Danganronpa: Ultra Despair Girls

Danganronpa: Ultra Despair Girls is een visual novel, dus je zult veel scènes zien, maar gelukkig is er ook actie. Jje speelt met Komaru, en je gebruikt een soort megafoon waarmee je verschillende soorten munitie kunt schieten. De ene kogel zorgt ervoor dat je vijand tijdelijk danst, de ander zorgt ervoor dat ze even verlamd zijn, en natuurlijk is er een kogel die er korte metten mee maakt. Wordt het wat te heet onder je voeten, en heb je genoeg speciale batterijen gevonden, dan roep je de hulp in van Toko. Die doet zeker niet moeilijk en gaat als Genocide Jill los met krachtige schaar-aanvallen. Deze aanval duurt maar even, de batterijmeter loopt langzaam leeg waarna Toko weer zichzelf is. Dat wordt dus verstandig omgaan met batterijen.

De megafoon wordt ook gebruikt om elektrische apparaten zoals beveiligde deuren te hacken. Er zijn ook aparte kamers, Golden Rooms genaamd, waarin je hackpuzzels moet oplossen. Naast veel valse Monokuma’s zijn er ook speciale munten en cadeaus te vinden, een leuke uitdaging voor de gamers die in elk spel elke collectable wil vinden. Het is niet alleen schieten, ook zijn er wat variatie te vinden in de levels. Zo vond ik in de demo een stukje waarin er enkele Monokuma’s in een kamer zijn en ik ze moest omzeilen zonder gezien te worden. Niets dat we niet kennen, maar het is een welkome afwisseling in gameplay. Op het eind van een level wacht er een eindbaas op je zodat je opeens tactischer te werk moet gaan.

Danganronpa: Ultra Despair Girls

Danganronpa: Ultra Despair Girls is anders dan de twee voorgangers. Deze spin-off probeert weer geheel nieuwe gameplay in de serie te verwerken, maar wel trouw te blijven aan de typische Danganronpa-sfeer en -humor. Het helpt natuurlijk erg dat dezelfde animatiestudio van de anime bezig is geweest met de cut-scènes. Maar dingen zoals een bommengooiende beer of een beer met een ME-schild op je af zien komen is nogal apart, en de makers beloven nog meer soorten Monokuma in de levels. Wat ze ook beloven is dat de Westerse versie de originele taal krijgt, middels een gratis DLC. De audio paste eenvoudigweg niet op het Vita-kaartje, dus krijgen de puristen de kans de Japanse taal te downloaden. Mocht je het spel uitspelen, dan zit er net als Danganronpa 2: Goodbye Despair een extra kort verhaal op je te wachten.

Danganronpa: Ultra Despair Girls is apart, voor kenners van de serie en voor nieuwkomers. Kenners van de eerste twee games zullen zich meteen thuis voelen, maar het spel heeft hele andere gameplay dan de eerdere games. De nieuwkomers ervaren de nieuwe gameplay misschien juist als toegankelijker. Hoe dan ook, we moeten nog wachten tot september, wanneer Danganronpa: Ultra Despair Girls uitkomt op PlayStation Vita.