Mario Kart 8

Zoals Microsoft met tv, tv en tv bezig is, is Nintendo bezig met Mario, Mario en Mario. Mario racet ondertussen al de achtste kartgame binnen. Mario-moe of mag hij nog een ronde?

Header

Mario is niet meer weg te denken in de line-up van Nintendo en dat is positief bedoeld. Een Mario-game staat garant voor plezier en Miyamoto en co letten er streng op dat elke game met de loodgieter voldoet aan strenge kwaliteitseisen om dat plezier te garanderen. Zo ook Mario Kart 8, dat pas volgend jaar uitkomt, maar nu al prima speelbaar is.

Mario Kart 8 speel je met de analoge stick op je controller of door middel van de bewegingsensoren van de GamePad of WiiMote zelf, inclusief toeter op het touchscreen. Honk. Een handleiding is voor de rest overbodig: er is een turbo te maken bij de start, er liggen verschillende hulpmiddelen op het circuit en je moet de tegenstander irriteren en natuurlijk proberen eerste te worden. Kortom, in de basis is er niets veranderd. Zelfs het driften is weer terug.

Mario Kart 8

In Mario Kart 8 is er eigenlijk een grote nieuwe feature: anti-zwaartekracht. De circuits worden pas echt kleurrijke achtbanen nu je gewichtloos over de banen kunt scheuren. Als je over bepaalde plateaus rijdt veranderen de wielen van de karts in magneten om zo op de baan te kunnen blijven, of dat nu normaal, op de kop of alles dat er tussen zit is. De circuits in de demo gebruikten het nog weinig, maar genoeg om te laten zien dat dit in volledig nieuwe circuits heel tof gaat worden.

Mario Kart 8

Grafisch gezien is Mario Kart eindelijk in HD te spelen. Het ziet er allemaal strakker uit en loopt heerlijk soepel met 60 frames per seconde. Er zijn drie circuits speelbaar en deze variëren enorm. Zo race je eerst door Mushroom Kingdom rondom het kasteel van Princess Peach. Door de anti-zwaartekracht kun je over wanden van de racebaan racen en zo muntjes, power-ups en turboplateaus pakken.

Mario Kart 8

Op het tweede circuit rijd je door een drukke stad waar je naast alle power-ups van tegenstanders ook auto’s, trams en andere obstakels moet mijden. Er zijn wat anti-zwaartekracht-plateaus, maar je hebt hier meer aan de vele shortcuts die aanwezig zijn langs het circuit. Je kunt zelfs onder water, inclusief propeller uit Mario Kart 7. Ook de deltavleugel uit dat spel is terug als je een verre sprong moet maken.

Mario Kart 8

De derde race speelt zich af in een spookhuis, waar je ook door het riool met ondode piranha’s moet. Deze is al een stuk lastiger omdat er standbeelden met hamers op de grond rammen en meer spookachtige obstakels je het leven zuur maken. En ook de antizwaartekracht zorgt voor chaotische races.

Mario Kart 8

Mario Kart 8 geeft de speler de mogelijkheid kleine filmpjes van dertig seconden op Miiverse te delen. Dus wil je laten zien hoe nipt je won of wil je een geheime shortcut goed uitleggen, dan is dat een handige functie. Hoeveel filmpjes je mag maken is nog niet bekend.

Bij de aankondiging van Mario Kart 8 is niemand van zijn stoel gevallen van verbazing. Het is Mario Kart zoals je het verwacht, met enkele nieuwigheden zoals anti-zwaartekracht, daarbij behorende nieuwe circuits en Mario Kart TV. Is dat erg? Nee, Mario Kart is en blijft een leuke racegame voor jong en oud, en dit keer is het in vlotte graphics HD te bewonderen. Dit is een van die spellen waarom je een Wii U hebt of koopt, Nintendo zorgt voor de sterkste titels voor hun platforms.