Staat Nederland terecht op 5e plek van de gelukkigste landen ter wereld?

Jippie

Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Finland staat voor de achtste keer op rij boevenaan. Daarna volgen Denemarken, IJsland en Zweden voor Nederland. Afghanistan staat al jaren onderaan. Staat Nederland volgens jou terecht op 5e plek van de gelukkigste landen ter wereld? 

Geluk is niet te koop (@ Pixabay)
Geluk is niet te koop (@ Pixabay)

Sinds 2012 registreren wetenschappers in het jaarlijkse World Happiness Report van de VN het geluk van de bevolking wereldwijd. Ze vragen dan mensen in 147 landen om hun leven een score van 0 tot 10 te geven. Deze informatie wordt vervolgens gekoppeld aan gegevens over inkomen, levensverwachting, corruptie en sociale factoren om te onderzoeken wat het verschil uitmaakt.

De onderzoekers hanteren een driejaarlijks gemiddelde om grote fluctuaties door gebeurtenissen in een specifiek jaar te verzachten. Nederland heeft dit jaar een score van 7,306 behaald, de laagste tot nu toe. In het eerste rapport beoordeelden Nederlanders hun leven nog met een 7,319.

Het lagere cijfer past binnen de trend dat mensen in het Westen zich steeds minder gelukkig voelen: sinds het eerste rapport zijn vijftien westerse landen aanzienlijk slechter gaan presteren, met een daling van 0,17 procentpunten of meer. Voor het eerst is er geen enkel groot geïndustraliseerd land meer te vinden in de top-20.

De VS behaalde met een 24ste plaats zijn slechtste score ooit, net als het voormalige nummer 1 Zwitserland met een dertiende plek. Costa Rica en Mexico wisten daarentegen de top-10 te bereiken, op respectievelijk de 6e en 10e plaats. De 69e plaats van Hongarije in de geluksranglijst, net na China, staat in contrast met de top-20 posities van de meeste Europese landen.

Volgens de onderzoekers is het geluksgevoel in een land niet alleen van belang voor de levensvreugde van de inwoners. Ontevredenheid kan ook bijdragen aan een stijging van het populisme. Het rapport stelt dat de impact hiervan op verkiezingsuitslagen zelfs sterker is dan die van traditionele ideologieën of klassenongelijkheid. De onderzoekers merken op dat politieke extremen ongelukkige mensen aantrekken met hun kritiek op "het systeem". Het vertrouwen in anderen beïnvloedt of men neigt naar extreem-links of extreem-rechts.

Geluk omvat meer dan alleen financiële rijkdom of inkomen. "Het betreft vertrouwen, verbinding en het gevoel gesteund te worden," zegt Jon Clifton, directeur van opiniepeiler Gallup. "Als we een betere samenleving en economie willen, moeten we investeren in wat er echt toe doet: elkaar." Hij benadrukt dat iets eenvoudigs zoals goede sociale relaties aanzienlijke gevolgen kan hebben. Respondenten die dagelijks met meerdere mensen eten, blijken tevredener te zijn. Dit heeft zelfs een grotere impact dan de hoogte van iemands inkomen.