Heeft de NPO gelijk dat Ongehoord Nederland uit het omroepbestel moet?

Volgens de NPO wil ON! de Journalistieke Code niet toepassen en verspreiden ze onjuiste informatie op de publieke omroep. Het vertrouwen in de publieke omroep zou hierdoor worden aangetast. Vraagt de NPO terecht om ON! uit het omroepbestel te zetten?

ON! uit het omroepbestel? (Beeld : Freepik)
ON! uit het omroepbestel? (Beeld : Freepik)

De Raad van Bestuur van de NPO heeft staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media gevraagd om de voorlopige erkenning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Dit schrijft de NPO in een brief aan de staatssecretaris. Ondanks drie opgelegde sancties - onder meer wegens stelselmatige overtredingen van de Journalistieke Code NPO - geeft ON! nog steeds onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel. Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen. De NPO ziet nu geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend; een verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken.

OngehoordNederland (ON of ON!) is een Nederlandse omroepvereniging. De omroep zegt een stem te willen geven aan mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen in de gangbare politiek en media. Initiatiefnemers waren de journalisten Arnold Karskens en Joost Niemöller, acteur en schrijver Haye van der Heyden en oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam. ON maakt sinds 2022 onderdeel uit van het omroepbestel.

ON! Is not amused door de derde boete van de NPO en het verzoek tot intrekking van de uitzendvergunning, ze beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting. 

1223 stemmen , laatste: 28-10-2023, 20:18