Moeten BOA's een bodycam en meer bevoegdheden krijgen?

BOA's in Groningen gaan een bodycam bij zich dragen waarmee ze zonder toestemming burgers mogen filmen, ook beschikken ze nu over handboeien en hebben het recht om verdachten te fouileren. Ideetje voor alle BOA's in ons land?

Moeten BOA's meer bevoegdheden krijgen?
Moeten BOA's meer bevoegdheden krijgen?

De BOA die een camera draagt kan de beelden niet zelf afspelen of weggooien. De beelden worden 28 dagen bewaard op een beschermde server. In de tussentijd kan de politie en het Openbaar Ministerie de beelden opvragen en kunnen mensen die gefilmd zijn de beelden bekijken. Na 28 dagen wordt het bestand vernietigd.

BOA’s hadden al de bevoegdheid om personen aan te houden. In het geval van een dreigende situatie mag de boa nu ook de handboeien gebruiken. Hiermee kan een situatie sneller worden opgelost en is de kans op escalatie kleiner.

Handhavers die mogen fouilleren en de bodycam en handboeien mogen gebruiken hebben hiervoor een training gevolgd. De training gaat met name over het de-escaleren van dreigende situaties. Daarnaast komen de handelswijze bij gebruik van handboeien en de bodycam en nieuwe afspraken in de samenwerking met de politie aan bod in de training.

561 stemmen , laatste: 29-03-2023, 18:43