Boeren kwamen weg met werkstraf, is de celstraf voor plaktivisten dan terecht?

Twee van de drie Belgische klimaatactivisten die zich in het Haagse Mauritshuis aan het schilderij Het meisje met de parel van Vermeer vastplakten om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen, moeten via de supersnelrechter meteen voor een maand de gevangenis in. De zaak van de derde activist moet nog voor komen. De rechter is van mening dat schilderijen in musea hangen om ervan te genieten, niet om ze misbruiken voor activistische doeleinden.

Op NPO1 leidde de celstraf voor de plaktivisten tot een discussie over de strafmaat. Protesterende boeren werden beduidend minder zwaar gestraft en kwamen weg met werkstraffen en voorwaardelijke straffen. "Het is, puur voor de feiten, best een pittige straf", zegt Roos Schlikker (columnist). Jim Jansen (wetenschapsjournalist) merkt op dat er tijdens de boerenprotesten ‘minder daadkracht’ werd vertoond. En dat terwijl bijvoorbeeld de minister thuis werd opgezocht en geintimideerd.

Wouter de Winther (politiek redacteur De Telegraaf) noemt de klimaatactivisten ‘van God los’ en vindt het niet meer dan logisch dat de rechter ‘één lijn trekt’. Hij is van mening dat het nationaal erfgoed ‘aan risico’s blootstellen’ te ver gaat.  

Vind jij de celstraf voor deze klimaataktivisten terecht in vergelijking met de straffen die zijn uitgedeeld voor de vernielingen en de intimidatie bij de boerenprotesten?

Meisje met de parel (Foto: Robert Waghorn via Pixabay)
Meisje met de parel (Foto: Robert Waghorn via Pixabay)

747 stemmen , laatste: 19-11-2022, 17:50