Prinsjesdag 2022: Kan het kabinet burgers en ondernemers 'geruststellen'?

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september, dit jaar op 20 september. De Koning gaat met de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar spreekt hij de Troonrede uit. Zo opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

De minister van Financiën overhandigt om 15.15 uur, na het uitspreken van de Troonrede, een koffertje aan de Tweede Kamer. Hierin zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota voor 2023. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en hoe de plannen gefinancierd zullen worden.

Traditiegetrouw en tot ergenis van de Tweede Kamer lekken veel plannen van tevoren uit. Zo ook met de plannen voor 2023. We hebben de afgelopen weken al veel gehoord. Maar door de alsmaar stijgende energieprijzen en extreme inflatie zijn de uitgelekte plannen absoluut niet voldoende om al het leed te verzachten waardoor zowel burgers als bedrijven in grote financiële problemen zullen komen. Hierdoor moest het kabinet opnieuw in overleg om de plannen voor 2023 met spoed aan te passen.

Denk jij dat het huidige kabinet in staat is geweest om een fatsoenlijk pakket met maatregelen samen te stellen waardoor burgers en ondernemers met een 'gerust hart' naar 2023 kunnen kijken?

Het 'koffertje' van de derde dinsdag in september (Foto: Ministerie van Financien)
Het 'koffertje' van de derde dinsdag in september (Foto: Ministerie van Financien)

831 stemmen , laatste: 20-09-2022, 18:27