Hondendrollen overschrijden de stikstofnorm, neem jij afscheid van je hond?

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat hondendrollen schade kunnen aanrichten in de natuur. In de uitwerpselen zit namelijk stikstof en fosfor. Hierdoor komt jaarlijks 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfaat per hectare grond vrij. Dit is net zoveel als de uitstoot van de landbouwsector, industrie en verkeer.

De drollen vallen buiten op straat of in het groen snel uiteen en trekken de grond in, waar ze zich ophopen. Het gevolg hiervan is dat er veel planten doodgaan waardoor de biodiversiteit afneemt. Er ontstaat tevens een overvloed aan brandnetels, bramen en kruipertjes, waardoor andere planten minder ruimte krijgen om te groeien.

Vijftig procent van de stikstofuitstoot kan worden voorkomen door de hondenpoep op te ruimen. Ook zou hierdoor fosfor grotendeels niet meer in de natuur terechtkomen. Daarnaast is het goed om de hond aangelijnd te houden, zodat niet het hele natuurgebied wordt ondergescheten. Een stadsecoloog is van mening dat mensen beter moeten nadenken voordat ze een hond aanschaffen, naast hun drollen veroorzaken honden diverse soorten van overlast.

Zou jij afscheid nemen van je hond om de natuur te beschermen? 

Poepende puppy (Foto:Pixabay)
Poepende puppy (Foto:Pixabay)

1642 stemmen , laatste: 21-09-2022, 20:01