Moet de natuur dezelfde rechten krijgen als de mens?

Zaterdag was er in Leeuwarden een rechtszaak over de plaats van een boom. Centrale vraag: moet de boom hier zelf ook iets over te zeggen hebben? Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen?

Vanuit het project 'Tegel eruit, groen erin' neemt een familie één van de bomen uit het project Bosk over. Het is echter een grote eik die zonder overleg met de buren wordt geplant. Die stappen dan ook naar de rechter, die besliste dat de eik gezien zijn toekomstige omvang toch echt te groot is voor een kleine voortuin en binnen twee weken moet worden weggehaald.

Maar wat zijn nu de rechten van die boom? Het lijkt misschien vergezocht voor zaken zonder bewustzijn maar in Ecuador zijn deze rechten al in 2008 vastgelegd in de grondwet. Namens de natuur zijn daar al zo’n 64 rechtszaken gevoerd. Dit jaar nog oordeelde een rechtbank in India dat ‘moeder natuur’ dezelfde wettelijke status heeft als de mens. Het manifest 'Rechten voor de natuur' wat na de rechtzaak is gepresenteerd zou moeten bewerkstelligen in het Nederlandse recht dat de natuur, net als de mens rechten krijgt. Is dat een goed idee?

Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen? (Foto:Pixabay)
Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen? (Foto:Pixabay)

877 stemmen , laatste: 27-07-2022, 14:22