Dit is wat jij moet weten over de wegenbelasting

Redactie

Wanneer je in Nederland eigenaar bent van een motorvoertuig, ben je verplicht wegenbelasting te betalen. Dit geldt voor personenauto's, bestelauto's, vrachtwagens, motoren en andere voertuigen die op de openbare weg ´kunnen´ rijden. Het maakt hierbij niet uit of het voertuig ook daadwerkelijk op de openbare weg wordt gebruikt of niet. Ook als het voertuig in de garage staat, moet er wegenbelasting worden betaald, tenzij het voertuig is geschorst. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld voor taxi's en openbaar vervoer, gelden er andere regels voor de wegenbelasting. Uiteraard is er ook voor elektrische auto´s een uitzondering. Omdat er best wat zaken zijn die van belang zijn om te weten rondom dit onderwerp, hebben we er een aantal belangrijke punten voor je uitgepikt, die we hieronder verder zullen gaan bespreken.

Wegenbelasting berekenen is afhankelijk van meerdere factoren

De hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen het soort voertuig, het gewicht, de brandstof, de CO2-uitstoot en de provincie waar je woont allemaal een rol bij de bepaling van de hoogte van de wegenbelasting. Voor personenauto's, bestelauto's, vrachtwagens en motoren gelden verschillende tarieven. Het gewicht van het voertuig is ook van invloed op de hoogte van de wegenbelasting; hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de wegenbelasting. Daarnaast betaal je meer wegenbelasting als je voertuig op diesel of LPG rijdt in vergelijking met een auto die op benzine rijdt. De CO2-uitstoot van het voertuig is ook een belangrijke factor bij de wegenbelasting berekenen. Auto's met een hogere CO2-uitstoot betalen vaak meer wegenbelasting dan auto's met een lagere CO2-uitstoot.

Hoe werkt het schorsen van je auto?

Wanneer je je auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid je auto te schorsen. Het schorsen van je auto betekent dat je tijdelijk geen wegenbelasting, verzekering en APK meer hoeft te betalen en dat je auto niet op de openbare weg mag rijden. Het schorsen van je auto kan bijvoorbeeld handig zijn als je langere tijd geen gebruikmaakt van je auto, bijvoorbeeld omdat je op reis gaat of omdat je je auto verkoopt. Let wel op dat je auto niet alleen niet op de openbare weg mag rijden, maar dus ook niet mag staan. Zet je auto dus op eigen terrein, anders loop je nog het risico op een boete. Ben je voornemens je auto weer te gaan gebruiken? Hef je schorsing dan op en vergelijk online via Pricewise verschillende verzekeraars om weer een passende autoverzekering af te sluiten. Het minimaal WA verzekeren van je auto is namelijk verplicht in Nederland.

Zorg dat je op tijd betaald

Het betalen van je wegenbelasting kun je eenvoudig op verschillende manieren doen. Om er zeker van te zijn dat je tijdig betaalt, is het aan te raden om te kiezen voor een automatische incasso. Meestal betaal je deze belasting per kwartaal, zodat je er niet iedere maand naar hoeft om te kijken. Besluit je handmatig te betalen, zorg dan wel dat je op tijd bent. Is het geld namelijk niet op tijd binnen bij de belastingdienst, dan loop je het risico dat je een boete krijgt.