De belangrijkste verschillen tussen een epoxy en een polyurethaan gietvloer op een rijtje

Gietvloeren worden steeds populairder. Niet alleen in bedrijven, maar ook in woningen en kantoorruimtes zie je dit soort vloeren steeds vaker. Deze moderne, naadloze, strakke vloer kan van verschillende materialen worden gemaakt. Epoxy en polyurethaan worden het meest gebruikt. In deze blog zetten we de belangrijkste verschillen tussen beide materiaalsoorten voor je op een rijtje.

Wat is epoxy?

Epoxy, ook wel polyepoxide genoemd, is een chemische kunsthars. Epoxy is te verkrijgen in één of twee componenten. Bij twee componenten epoxy moeten twee vloeistoffen (hars en een verharder) in de juiste verhouding met elkaar worden gemengd. Deze epoxy hardt na menging van de vloeistoffen uit bij kamertemperatuur. Bij één component epoxy hoef je niets te mengen. Voor de uitharding van één component epoxy is uv-straling en hitte nodig. 

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan, vaak afgekort tot PU, is een rubberachtig kunststof dat uit zowel harde als zachte segmenten bestaat. Polyurethaan kan voor diverse toepassingen worden gebruikt. Zo wordt het vaak gebruikt in schoenzolen en wordt het ook op de markt gebracht als kunstleder. Net als epoxy laat polyurethaan zich eenvoudig gieten en is het dus mogelijk om hier een gietvloer van te maken.

De belangrijkste kenmerken van epoxy en polyurethaan

Dankzij de samenstelling is polyurethaan elastisch en flexibel. Ook voelt het materiaal warm en zacht aan. Wanneer je kiest voor een comfortabele PU gietvloer heb je nooit meer last van koude voeten. Een gietvloer van epoxy kent weer hele andere eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld sterker dan beton. Daarnaast is het waterdicht en uitstekend bestand tegen chemicaliën. Wanneer je hygiëne belangrijk vindt, maakt het overigens niet uit of je kiest voor een gietvloer van epoxy of polyurethaan. Beide vloeren zijn namelijk volledig naadloos en onderhoudsvriendelijk.

Toepassingen van een epoxy gietvloer

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is een epoxy gietvloer goed opgewassen tegen agressieve chemicaliën en kan het bovendien zwaar belast worden. Dit maakt een epoxy gietvloer zeer geschikt om toegepast te worden in fabriekshallen, magazijnen en degelijke bedrijfsruimten.

Toepassingen van een polyurethaan gietvloer

Dankzij het warme, comfortabele karakter van een polyurethaan gietvloer, wordt deze vloer veel gebruikt in kantoorruimtes en woningen. De vloer is niet alleen heel praktisch, maar ziet er ook nog eens zeer strak en modern uit. Daarnaast is de vloer te leveren in iedere gewenste kleur. Goed om te weten: een polyurethaan gietvloer kan in iedere ruimte worden gegoten, zelfs in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De vloer is namelijk waterafstotend.

Mensen op een gietvloer