4 goede redenen om glasvezelinternet te willen

De afgelopen jaren wordt er druk gewerkt aan het uitrollen van het glasvezelnetwerk in Nederland. In steeds meer straten is de stoep open geweest om kabels aan te leggen en zijn er in woningen kastjes geïnstalleerd die glasvezelinternet in de woning mogelijk maken. Maar is het ook de moeite waard om je huidige internetabonnement op te zeggen en over te stappen op glasvezelinternet? We geven vier redenen waarom je glasvezelinternet zou moeten willen hebben.

Glasvezel

De hoogste downloadsnelheden

Wil je écht snel internet, dan kom je vanzelf bij glasvezel uit. Hoewel je ook met kabelinternet al mooie downloadsnelheden kunt halen, is glasvezelinternet baas boven baas. De hoogste downloadsnelheden haal je enkel met glasvezelinternet. Natuurlijk moet je dan wel een internetabonnement afsluiten waarbij die allerhoogste snelheid geleverd wordt, want voor niets gaat de zon op. Je kunt online aanbiedingen voor internet via glasvezel vergelijken en zo de gunstigste kiezen met de allerhoogste downloadsnelheid, zodat je nooit meer ongeduldig hoeft te zijn door trage laad- en downloadsnelheden.

De hoogste uploadsnelheid

Snel data kunnen downloaden is natuurlijk heerlijk, maar als het verzenden van data dan nog steeds traag gaat, is dat nog steeds een bron van frustratie. Bijvoorbeeld wanneer je grote videobestanden wilt versturen, live beeld via een stream wilt uitzenden of een zware online game wilt spelen. Bij zowel DSL-internet (via de telefoonlijn) en kabelinternet (via de televisiekabel) heb je ermee te maken dat de uploadsnelheid een stuk lager ligt dan de downloadsnelheid. Alleen bij glasvezelinternet krijg je een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. Kun je snel downloaden, dan kun je dus ook snel uploaden. Heerlijk.

De meest stabiele verbinding

Je wilt natuurlijk niet alleen dat je internetverbinding snel is, maar ook dat je ervan op aan kunt. Helaas kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een instabiele verbinding die hapert op de momenten dat jij er actief gebruik van wilt maken, en dat is natuurlijk uitermate frustrerend. Dan zit je bijvoorbeeld lekker te streamen en blijft het beeld hangen omdat er geen nieuwe data geladen kan worden. Vooral DSL-internet heeft de reputatie om instabiel te zijn. Bij kabelinternet is dit al een stuk beter, maar het meest stabiele internetverbinding is glasvezelinternet. Dat komt om dat de bandbreedte van het glasvezelnetwerk bijna onbeperkt is. Daardoor raakt het netwerk niet snel overbelast. Ook niet als er thuis verschillende gebruikers tegelijkertijd iets anders aan het doen zijn op de internetverbinding.

Glasvezel

Geen monopolie

Waar je bij DSL-internet uit verschillende aanbieders kunt kiezen, is dat bij kabelinternet niet het geval. Iedere regio heeft een kabelbeheerder die kabelinternet aanbiedt en daar moet je het mee doen. Het gevolg is dat er dus een monopolie op kabelinternet bestaat en de prijzen daardoor hoog zijn. Gelukkig hoeft dat bij glasvezelinternet niet het geval te zijn, omdat bedrijven die het netwerk aanleggen toegang daartoe verhuren aan andere aanbieders. Zo kan het zijn dat er toch wat te kiezen valt en er geconcurreerd wordt met prijzen, waar jij als klant van profiteert.

Is er bij jou in de straat al glasvezel aangelegd, dan kan het dus zeer interessant zijn om over te stappen op glasvezelinternet. Zeker als je nu kabelinternet hebt, want de prijzen van glasvezelinternet zijn niet substantieel hoger en je krijgt er wel een betere internetverbinding voor. Dus waar wacht je nog op?