Bitcoin (BTC) versus Ripple (XRP)

Vaak worden verschillende cryptocurrencies vergeleken om te bepalen welke de beste is of beter gezegd welke de beste investeringsmogelijkheden biedt. In dit artikel zetten we Ripple (XRP) naast Bitcoin (BTC). Ook zullen we kijken naar de ontwikkeling van de Bitcoin koers en deze vergelijken met hoe de Ripple koers zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld.

Ripple en Bitcoin brengen beide een revolutie teweeg in de gedecentraliseerde sfeer. Aan de ene kant is Bitcoin een op blockchain gebaseerde valuta als middel om traditionele betalingen om te wisselen in digitale en wordt het wereldwijd geadopteerd als de pionierscryptocurrency. Aan de andere kant is Ripple een gecentraliseerd systeem voor grenzeloze transacties wereldwijd. Beide zijn alternatieven voor ouderwetse, door de overheid uitgegeven geldsystemen.

Bitcoin, opgericht in 2009 door Satoshi Nakamoto, is niet alleen de eerste succesvolle gedecentraliseerde cryptocurrency van zijn generatie, maar ook de eerste die een op blockchain gebaseerd gedistribueerd grootboek gebruikt. De valuta wordt gecreëerd door "mining" en mijnwerkers in het Bitcoin-ecosysteem bevestigen transacties en geven tokens vrij op de markt door beloningen te verdienen. De Bitcoin koers is de meest gevolgde van alle cryptocurrencies wereldwijd

Wat Ripple betreft, het wordt gebruikt om grenzeloze gedecentraliseerde betalingen te doen tussen banken over de hele wereld. Het werd in 2011 gelanceerd door David Schwartz als alternatief voor Bitcoin. Dit alternatief zou minder energie kosten om te produceren en gemakkelijker te gebruiken zijn om betalingen te doen. Ripple heeft XRP als native token. De XRP koers is achtergebleven bij de andere grote cryptocurrencies in de huidige bull-cyclus

BTC- en XRP-overzicht

Bitcoin werd de eerste real-world implementatie van blockchain-technologie en creëerde een hele grenzeloze marktplaats. Deze infrastructuur was gebaseerd op een netwerk van onafhankelijke node-operators en miners over de hele wereld. De whitepaper "Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem", presenteerde het idee van een gedecentraliseerd systeem en gaf het grote publiek macht over hun geld.

Dan XRP. XRP is de native munt van het Ripple-grootboek geïnspireerd door BTC, maar gericht op het instellen van grensoverschrijdende betalingen voor bedrijven en particulieren. Het werkt samen met verschillende financiële instellingen om betalingscorridors in te zetten in samenwerking met lokale jurisdicties. De XRP Ledger dient als een blockchain waarop partijen transacties kunnen uitvoeren en geld kunnen overmaken zonder afhankelijk te zijn van het traditionele financiële systeem.

Bitcoin: een revolutie

In de blockchain van Bitcoin worden records van transacties toegevoegd in blokken informatie die met elkaar zijn verenigd als in een vorm van een ketting. Elk van hen is gekoppeld en bevat codes die ze aan de vorige koppelen. Het blockchain-grootboek van Bitcoin is gebaseerd op meerdere deelnemers in zijn ecosysteem die allemaal toegang hebben tot de exacte informatie. Dit raamwerk helpt de beveiliging van het grootboek te behouden en houdt het gedecentraliseerd zonder afhankelijk te zijn van enige autoriteit of overheid. In de loop der jaren zijn er vele Bitcoin-klonen gecreëerd, die allemaal ongeveer hetzelfde werken. Een bekende is Dogecoin, de meme-coin die de laatste tijd veel in het nieuws kwam door het oppompen van de Dogecoin koers door Tesla-baas Elon Musk.

Ripple: Transacties transformeren

Ripple transformeert wat een moeilijk proces was voordat het werd gecreëerd. Geld overmaken zonder hoge kosten en zonder enige controle. Het presenteert innovatieve manieren om het banksysteem en de gebruikerservaringen te verbeteren. Het maakt snellere en veiligere betalingen mogelijk, allemaal tegen veel lagere kosten. Ripple maakte geldoverboekingen goedkoper, sneller en handiger voor instellingen zoals banken en bedrijven en hun klanten over de hele wereld.

Bitcoin versus Ripple

Hier zijn enkele van de onderscheidende kenmerken van beide cryptocurrencies:

Aanbod
Het aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen, waarvan 18 miljoen of meer al in omloop zijn, terwijl de rest in een steeds langzamer tempo wordt uitgegeven. Bij de lancering werd Ripple's volledige voorraad van 100 miljard XRP geslagen en er is momenteel meer dan 45 miljard in omloop. Terwijl de Bitcoin-uitgifte daalt, is er geen vast schema voor XRP.

Controle over muntregulering
Bitcoin wordt gedolven door complexe rekenkundige wiskundige problemen op high-end computers met extreem veel energie op te lossen en de levering en regulering worden door geen enkele organisatie gecontroleerd. Daarentegen controleert de Ripple Foundation het totale aanbod van XRP en verkoopt op volgorde bepaalde hoeveelheden op de markt. Naast het feit dat er 45 miljard XRP in omloop is, staat momenteel ongeveer 55% van alle XRP-tokens opgeslagen.

Transactiesnelheid
Bitcoin-transactiebevestigingen duren gemiddeld ongeveer 10 minuten. Dit komt omdat het meer gericht is op decentralisatie en beveiliging dan op snelheid. Maar als het op Ripple aankomt, biedt het binnen enkele seconden snelle en goedkope transacties. Het biedt minder kosten, snelle valutawissels, betalingsregelingen en geldovermakingen. Dit tegen een prijs van strenge centralisatie en controle.

Prijsvergelijking
Zowel Bitcoin als XRP zijn gemaakt om het traditionele financiële systeem uit te dagen en om de betekenis van geld opnieuw te definiëren, ze hebben allebei verschillende waarden vastgesteld in de crypto-sfeer. BTC staat momenteel bekend als de meest winstgevende waardeopslag voor beleggers. Nadat Bitcoin naar nieuwe hoogten was gestegen, wendden veel ondernemers en traditionele investeerders zich tot deze cryptovaluta en stelden hun vertrouwen er in.

XRP daarentegen speelde zijn rol als brug om valuta beter over te dragen dan een huidig systeem kan in termen van snelheid en kosten. Het is toonaangevend op het gebied van grensoverschrijdende transacties, allemaal vanwege de uitgebreide samenwerkingen van Ripple met bankreuzen over de hele wereld. Het ecosysteem richt zich voornamelijk op het verhogen van de acceptatiegraad in de massa door verschillende toepassingen te bedienen op het gebied van traditionele betalingen. Beide zijn redelijk populaire valuta's en kunnen worden verhandeld op alle grote crypto-exchanges wereldwijd en worden ook ondersteund door bijna elke crypto-wallets.

De Bitcoin koers is flink gestegen, met een stijging van 72% dit jaar tot begin september 2021. Aan de andere kant heeft XRP iedereen verbaasd met een groei van 468%, maar toch een fractie van de prijs van BTC ($ 0,93 in vergelijking met $ 43.000).

Cryptocurrency