Tweede Kamer wil helmplicht en minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbike
De Tweede Kamer wil een helmplicht en een minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbikebestuurders. Met de steun van de PVV hebben initiatiefnemers VVD en NSC nu een Kamermeerderheid voor hun voorstel, zo schrijft AT5.
Dat er een minimumleeftijd moest komen, daar was het grootste deel van de Kamer het vorige week al over eens. Nu is die leeftijd dus vastgesteld op 14 jaar. Ook moeten bestuurders van fatbikes verplicht een helm dragen, als het aan de partijen PVV, VVD en NSC ligt – samen dus een Kamermeerderheid.
Er moet nog wel worden uitgezocht of fatbikes kunnen worden onderscheiden van 'gewone' elektrische fietsen. VVD en NSC zullen de minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV) in een motie oproepen om een aparte categorie in te voeren voor fatbikes.
Amsterdam was altijd al een voorstander van een minimumleeftijd voor fatbikebestuurders. "Dat is hard nodig omdat deze jonge doelgroep onvoldoende in staat is om risico's goed in te schatten en zichzelf en anderen hierdoor in gevaar kunnen brengen", reageerde verkeerswethouder Melanie van der Horst nadat Madlener eerder nog niets zag in een leeftijdsgrens.
Van der Horst is dan ook blij met deze meerderheid. "Het is nu vooral zaak dat dit heel snel geregeld wordt. Want hoe langer we wachten, hoe meer ongelukken en kinderen die zichzelf en anderen kunnen verwonden met blijvende gevolgen."
'T kan hard gaan
De voorgenomen plannen komen vrijwel tegelijk met de nieuwe campagne tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Minister Madlener: “Je hoort steeds vaker dat er ongelukken zijn met elektrische fietsen, die soms wel met 60 kilometer per uur over de weg scheuren. Dat is levensgevaarlijk, en daarom ook verboden. Deze campagne heeft 2 doelen: we leggen de regels nog eens uit én we benadrukken de risico’s. Bijvoorbeeld: bij een ongeval ben je niet verzekerd en dan mag je duizenden euro’s uit eigen zak betalen. Dat kan dus hard gaan.”
Regels en risico’s
Rondrijden op een opgevoerde elektrische fiets is verboden. Boven de 25 kilometer per uur mag de fiets geen elektrische trapondersteuning meer geven. Ook mogen fietsen geen motorvermogen hebben boven 250 watt en is het verboden om een gashendel te hebben waarmee je harder kan dan 6 kilometer per uur. Voldoet je voertuig niet aan deze regels, dan is het een bromfiets en moet het voertuig zijn gekeurd door de RDW. Ook gelden dan een helmplicht, een minimumleeftijd en een rijbewijsplicht.
Gebruik je dit voertuig toch als opgevoerde elektrische fiets? Dan loop je risico op een boete van € 310. Bij een 2e aanhouding betaal je niet alleen die boete, maar wordt je voertuig ook ingenomen. Daarnaast kan iedereen boven de 12 jaar hiervoor een strafblad krijgen. Bovendien zijn bestuurders van een opgevoerde elektrische fiets niet verzekerd, waardoor het veroorzaken van een ongeval kan leiden tot duizenden euro’s aan schade- en ziektekosten.
Campagne
De vandaag te lanceren campagne ‘'t kan hard gaan’ is specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Zij worden via radiospotjes, sociale media en posters verteld welke risico’s ze lopen als ze de regels niet volgen. De posters worden op verschillende plekken verspreid, van bushokjes tot in scholen zelf. Gemeenten en scholen kunnen ze ook zelf aanvragen.
De campagneaftrap vond plaats in Rotterdam. Minister Madlener ging met met TeamAlert in gesprek met jongeren die langsrijden op een elektrische fiets. Tegelijkertijd controleerde de politie of de voertuigen legaal worden gebruikt.
Breed aanvalsplan
De campagne is één van de maatregelen die vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt genomen tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe wetgeving voor een verbod op hard- en software waarmee snelheidscontroles bemoeilijkt of beïnvloed worden.
Daarnaast is er een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen. Verder wordt er uiteraard gehandhaafd door politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
In #Rotterdam was ik vandaag bij de campagneaftrap tegen het opvoeren van e-bikes: ‘t kan hard gaan’. @TeamAlert en ik spraken met jongeren over de gevaren van het opvoeren van e-bikes. Ook zag ik hoe de @Politie handhaaft en hoe een rollentestbank werkt. pic.twitter.com/oBp2eOU6RD
— Barry Madlener (@MinisterIenW) September 5, 2024