Zwemmers Kamminga en Steenbergen naar WK-finales, laatste record Phelps sneuvelt

heywoodu

In het Japanse Fukuoka is zondag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Op de eerste dag stonden er gelijk al een paar fraaie finales op het programma, waarin ook al erg hard gezwommen werd.

400m vrije slag mannen, finale
De jonge Australiër Samuel Short nam het op tegen olympisch kampioen Ahmed Hafnaoui uit Tunesië, wat een geweldig duel werd. Hafnaoui leek richting de slotfase iets sneller, maar Short kwam er in de laatste meters nog overheen: goud in 3:40,68 minuten, de zevende tijd ooit en de snelste sinds de olympische finale van 2012. Hafnaoui werd op 0,02 seconden tweede, voor de 3:42,20 van de Duitser Lukas Märtens.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje deed het prima in de series, maar in de halve finales kwam het er niet uit: met een tijd van 23,23 seconden moest hij genoegen nemen met de twaalfde tijd van het veld van zestien mannen, dus een finaleplek zat er niet in.

400m vrije slag vrouwen, finale
Op voorhand leek het een fantastische strijd te worden tussen de drie dames die in de afgelopen tijd het wereldrecord in handen hadden: de Amerikaanse wereldkampioene Katie Ledecky, olympisch kampioene Ariarne Titmus uit Australië en de piepjonge Canadese wereldrecordhoudster Summer McIntosh. Die strijd viel echter wat tegen: Titmus was met grote afstand de beste en pakte in 3:55,38 minuten goud én een dik wereldrecord. Zilver was in 3:58,73 voor Ledecky, nog voor de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather (3:59,59) - McIntosh moest genoegen nemen met plek vier, Imani de Jong moest het in de series doen met een 21e plek.

100m schoolslag mannen, halve finales
Vicewereld- en olympisch kampioene Arno Kamminga, langzaam terugkomend van een forse COVID-infectie, liet een degelijke halve finale zien: met 59,08 seconden, iets langzamer dan zijn tijd in de series, noteerde hij de vijfde tijd en plaatste hij zich dus voor de finale. De Chinees Qin Haiyang was het snelst: met 57,82 seconden stak hij met kop en schouders boven de rest uit.

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen zwom weer een meer dan uitstekende race en benaderde het nationale record: in 2:09,30 minuten noteerde ze de derde tijd, vooral haar afsluitende 50 meter in de vrije slag was weer indrukwekkend. Overigens werden in de eerste halve finale maar liefst drie vrouwen gediskwalificeerd wegens onreglementair onderwaterwerk, waaronder de Australische vicewereldkampioene Kaylee McKeown. Zij en ook Sara Franceschi uit Italië en de Britse Katie Shanahan grepen door de diskwalificatie naast een finaleplek.

400m wisselslag mannen, finale
In de ochtend had Michael Phelps nog één individueel wereldrecord op zijn naam staan: in 2008 zwom de legende in Beijing naar de olympische titel in 4:03,84 minuten. Die historische tijd ging er zondag aan, want het Franse wonderkind Leon Marchand zwom met een fenomenaal goede race naar het goud en een wereldrecord van 4:02,50 minuten. De Amerikaan Carson Foster moest in 4:06,56 genoegen nemen met zilver, voor de 4:09,41 van de Japanner Daiya Seto - Thomas Jansen zwom in de series met 4:16,00 een prima twaalfde tijd.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Al vanaf startzwemster Mollie O'Callaghan stond er geen maat op Australië, dat met Shayna Jack, Meg Harris en Emma McKeon naar een dik nieuw wereldrecord van 3:27,96 minuten, ruim anderhalve seconden sneller dan hun tijd in de olympische finale twee jaar geleden. Het Amerikaanse kwartet Gretchen Walsh, Abbey Weitzeil, Olivia Smoliga en Kate Douglass pakte in 3:31,93 zilver, voor de 3:32,40 van Cheng Yujie, Yang Junxuan, Wu Qingfeng en Zhang Yufei uit China. Nederland werd in 3:35,41 zesde met Kim Busch, Sam van Nunen, Milou van Wijk en Marrit Steenbergen, die met 51,84 seconden een splittijd noteerde waarmee ze moeiteloos in het Australische topteam zou passen.

4x100m vrije slag mannen, finale
Het werd een fantastische finale, waarin drie landen streden om het goud: Australië, Italië en de VS, met respectievelijk Kyle Chalmers, Thomas Ceccon en Matt King als slotzwemmers. Chalmers deed dat met een fantastisch optreden en hielp zijn land naar het goud in 3:10,16 minuten, met verder Jack Cartwright, Flynn Southam en Kai James Taylor. Italië pakte in 3:10,49 zilver met Alessandro Miressi, Manuel Frigo, Lorenzo Zazzeri en Ceccon, voor de 3:10,81 van de Amerikanen Ryan Held, Jack Alexy, Chris Guiliano en King.