Eindzege voor Vingegaard in Dauphiné, slotrit voor Ciccone

H.Vviv

Jonas Vingegaard heeft de Dauphiné op zijn naam geschreven. In de zware laatste etappe met maar liefst zes beklimmingen kwam de Deense klimmer nooit in de problemen en won met maar liefst twee minuten voorsprong op Adam Yates. De ritzege in de laatste etappe ging naar Giulio Ciccone.

Jonas Vingegaard begon de slotrit met een ruime voorsprong. Hij had ruim twee minuten voorsprong op Adam Yates, de nummer twee in de stand. Vooral de laatste zestig kilometer was enorm zwaar, waarvan één van de buitencategorie, twee van de eerste categorie en een van de tweede categorie.

In de relatieve vlakke aanloop ontstond er in de eerste veertig kilometer een kopgroep van negen renners, met daarbij Julian Alaphilippe. De voormalig wereldkampioen was het kort geplaatst en dat zorgde dat de kopgroep nooit veel ruimte kreeg van het peloton. Aan de voet van de voorlaatste klim, de Col de Porte, reden Giulio Ciccone en Alaphilippe weg bij hun medevluchters, terwijl het peloton op één minuut zat.

Na een nieuwe versnelling van Giulio Ciccone moest Alaphilippe afhaken bij de Italiaan en de Fransman werd daarna snel ingerekend door het peloton. Ciccone behield wel zijn voorsprong en de renner van Trek-Segafredo begon de slotklim met een kleine minuut voorsprong op het peloton. Op de korte, maar op de zeer steile slotklim, hield Ciccone zijn voorsprong vast ondanks een versnelling van Jonas Vingegaard. De Deense klimmer reed op de klim naar La Bastille de rest van de concurrenten los, maar kwam 25 seconden te kort.

In het eindklassement was het wel raak voor Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma lijkt daarmee klaar te zijn voor de Tour de France.

Results powered by FirstCycling.com