F1: Verstappen grijpt poleposition in Bahrein

Peterselieman

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de eerste race van het Formule 1-seizoen 2023. De Nederlander reed in Bahrein met de Red Bull naar een tijd van 1.29,708 waarmee hij teamgenoot Sergio Perez een tiende voorbleef. De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz starten de race vanaf de tweede rij. Nyck de Vries kwam tijdens de kwalificatie tot de negentiende tijd.

De krachtsverhoudingen werden na het testen en de trainingen in Bahrein eindelijk duidelijk. In Q1 was meteen duidelijk dat het veld heel erg dicht bij elkaar zou zitten want tussen de eerste en laatste plek zat slechts 1,7 seconde. Dit betekende dat het aan het eind van de sessie weer flink stuivertje wisselen was en er vielen de nodige verrassingen te noteren. Zo ging Alexander Albon met de Williams door naar deel twee en teamgenoot Logan Sargeant strandde op een duizendste door dezelfde tijd als Lando Norris te rijden.

Tegenvallers waren er ook, want Kevin Magnussen viel al direct buiten de boot met de Haas, net als Oscar Piastri met de McLaren. De Vries kon met de AlphaTauri geen potten breken en eindigde ruim achter teamgenoot Yuki Tsunoda. De laatste plaats was heel verrassend voor Pierre Gasly met de Alpine. De Fransman zag zijn snelste tijd afgenomen worden vanwege baanlimieten, maar was anders ook uitgeschakeld geweest. De sessie lag enkele minuten stil omdat er onderdelen van de Ferrari van Leclerc waren gevlogen.

In de tweede sessie liet Red Bull eindelijk meer zien en het team van Verstappen en Perez was de enige die maar één run nodig had. De rest deed er twee en ook nu zat het veld zo dicht bij elkaar dat het in de laatste minuten weer zeer spannend was. Norris, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou, Tsunoda en Albon vielen uiteindelijk af.

Verstappen vatte de koe bij de hoorns in Q3 en zette met een tijd van 1.29,897 direct de standaard neer, gevolgd door Leclerc en Perez. Opvallend was dat een aantal coureurs maar één run deden, waaronder Fernando Alonso die vooraf als kanshebber op poleposition werd geacht. De Spanjaard strandde met de Aston Martin op plek vijf.

In de tweede run verbeterde Verstappen zich naar een 1.29,708 en zorgde Perez voor een eerste startrij voor Red Bull door Leclerc nog te pakken. De Monegask besloot niet meer naar buiten te gaan maar bleef teamgenoot Sainz wel voor. Alonso pakte plek vijf, voor de Mercedessen van George Russel en Lewis Hamilton. De aan de polsen geblesseerde Lance Stroll klokte de achtste tijd, voor Esteban Ocon en de in de Formule 1 teruggekeerde Nico Hülkenberg.