Aardbevingen Turkije en Syrië: ruim 7.000 doden, Erdogan roept noodtoestand uit

Jippie

Update 20.40 uur: Een dag na de verwoestende aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied riep president Erdogan de noodtoestand uit. Het is drie maanden geldig in tien getroffen Turkse steden. Volgens de laatste informatie stierven in beide landen meer dan 7.000 mensen. Veel mensen worden nog steeds vermist. Naschokken, de vernielde infrastructuur en het winterse weer bemoeilijken het reddingswerk.

Volgens het persbureau Anadolu zijn in Turkije meer dan 4.500 mensen om het leven gekomen, aldus de civiele beschermingsautoriteit. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië meer dan 1.700 mensen om het leven gekomen. Volgens eerdere informatie raakten meer dan 30.000 mensen gewond.

Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden onder het puin van ingestorte gebouwen in het aardbevingsgebied aan de Turks-Syrische grens. Volgens de Turkse president Erdogan hebben inmiddels 70 landen hun hulp aangeboden. Tegelijkertijd kondigde Erdogan aan dat hij graag hotels wil openen in de toeristische regio Antalya aan de Middellandse Zee voor slachtoffers van de aardbeving.

Eerdere berichtgeving om 12.50 uur: Volgens de laatste informatie hebben meer dan 5.000 mensen het leven verloren bij de verwoestende aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied. De omvang is nog niet te overzien. Veel mensen worden nog vermist. Naschokken, de vernielde infrastructuur en het winterse weer bemoeilijken het reddingswerk.

De Turkse vicepresident Oktay schatte het aantal doden in zijn eigen land op ruim 3.400. Meer dan 20.000 mensen raakten gewond. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië zeker 1.600 mensen om het leven gekomen. Ook in Syrië raakten duizenden mensen gewond of dakloos.

De zoektocht naar overlevenden gaat door
Volgens de Turkse vicepresident belemmeren naschokken en slecht weer het reddingswerk en de levering van hulpgoederen. Daarnaast zijn er slechte internetverbindingen en beschadigde wegen tussen enkele van de zwaarst getroffen steden van Turkije aan toe. In de drie zwaarst getroffen provincies Hatay, Kahramanmaras en Adiyaman mogen alleen reddingsvoertuigen en hulptransporten rijden. Volgens officiële cijfers zijn alleen al in Turkije zo'n 6.000 gebouwen ingestort. Oktay zei dat 8.000 mensen uit het puin zijn gered.

Witte Helmen in Syrië: Honderden gezinnen onder het puin
Volgens de civiele bescherming, beheerd door de oppositie, liggen nog steeds honderden gezinnen begraven onder het puin van verwoeste gebouwen in het Syrische aardbevingsgebied. De tijd dringt om hen te redden, volgens al-Saleh, hoofd van de organisatie die bekend staat als de 'Witte Helmen' in het door rebellen gecontroleerde noordwesten van Syrië, aan Reuters. Internationale hulp is dringend nodig voor de reddingsoperaties.

De voorzitter van de SPD in de commissie buitenlandse zaken, Schmid, sprak over een catastrofale situatie in Noord-Syrië, aangezien daar geen staatsstructuren zijn. Hij zei op Duitse media dat de Syrische heerser Assad en Rusland hun verantwoordelijkheden moeten nemen en alle toegangspunten voor humanitaire hulp moeten opengooien.

De EU mobiliseert meer dan 1.150 reddingswerkers
Er zijn al 27 zoek- en reddingsteams gemobiliseerd via het EU Disaster Relief Centre. De verantwoordelijke EU-commissaris Lenarcic liet weten dat dit overeenkomt met ruim 1.150 hulpdiensten en 70 honden. Er zijn 19 landen bij betrokken. Een Israëlische hulpdelegatie was vanmorgen al in Turkije aangekomen.

De eerste beving had een kracht van 7,9
De eerste grote beving met een kracht tot 7,9 deed zich voor in de nacht van zondag op maandag; het epicentrum lag in de Turkse provincie Kahramanmaras. Hier worden de meeste dodelijke slachtoffers in het land geregistreerd. Er waren talloze naschokken, waarvan sommige zeer zwaar.