McCarthy voorzitter HvA na 15 stemrondes, wil de regering Biden onder druk zetten

Jippie

De nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, McCarthy, heeft aangekondigd tijdens zijn ambtsperiode druk uit te oefenen op de regering van de Amerikaanse president Biden. De Republikein had eerder een meerderheid behaald na in totaal 15 stemrondes. 

McCarthy beschreef het Amerikaanse migratiebeleid als de grootste uitdaging in zijn werk. Hij sprak van "wijd open grenzen in het zuiden". Ook wil hij het energiebeleid veranderen, dat tot nu toe werd gekenmerkt door 'America last'. Een andere focus voor McCarthy is morele opvoeding op scholen, waar volgens hem sprake is van "woke indoctrination", d.w.z. een speciale focus op discriminerende tendensen in de samenleving.

Met de verkiezing van McCarthy komt er een einde aan een dagenlange patstelling. Het is voor het eerst in 100 jaar dat een House Speaker niet bij de eerste poging is gekozen. De langdurige procedure met 15 stemrondes wordt beschouwd als een teken van de interne verdeeldheid van de Republikeinen. Om zijn interne partijcritici te overtuigen, had McCarthy hen steeds verdergaande concessies gedaan. Onder andere de stem van één parlementslid moet in de toekomst weer voldoende zijn om te stemmen over het ontslag van de voorzitter. Gewone parlementsleden zouden ook meer mogelijkheden moeten krijgen om invloed uit te oefenen op het opstellen en goedkeuren van wetten.

Rep. Bishop, zelf aanvankelijk een dissident onder de Republikeinen, beschreef de afgelopen dagen van stemmen als een "historische exercitie in de Amerikaanse democratie". Vanwege de compromissen die McCarthy maakte op weg naar zijn verkiezing, verwachtten de Democraten dat hij de meest 'zwakke' voorzitter in de recente geschiedenis zal worden. Texas Rep. Escobar beschuldigde Republikeinen ervan ongeschikt te zijn om te regeren.

Biden roept Republikeinen op om samen te werken
Na de verkiezingen verklaarde de Amerikaanse president Biden zich bereid om met de Republikeinen samen te werken als dit mogelijk was. Tegelijkertijd verwachtte hij bereidheid tot medewerking van de Republikeinen en benadrukte hij dat het tijd was om verantwoord te regeren. McCarthy, de zogenaamde 'Speaker of the House', is de derde machtigste man in de Amerikaanse politiek, na de president en vicepresident. Tot nu toe hebben de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Van de Republikeinen wordt verwacht dat ze het regeren voor Biden veel moeilijker zullen maken doordat ze hervormingsprojecten kunnen blokkeren. Ook kunnen ze parlementaire onderzoeken starten naar Biden en zijn regering.