Gezin van Iraanse oud voetballer uit vliegtuig gehaald na openlijke kritiek op Iran

Jippie

De vrouw en dochter van de Iraanse voetballegende Ali Daei zijn uit een vliegtuig gehaald na publieke steun voor protesten tegen de Iraanse regering. Volgens het staatspersbureau IRNA is een vliegtuig van Teheran naar Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) omgeleid naar het Iraanse eiland Kish, waar de familieleden van Daei van boord moesten.

Onder verwijzing naar juridische bronnen zei IRNA dat de vrouw van Daei had beloofd de relevante autoriteiten op de hoogte te stellen van haar beslissing voordat ze het land verliet, nadat ze "geassocieerd was met anti-islamitische revolutie en opstandelingen en had opgeroepen tot stakingen".

Voormalig Bundesliga-professional Daei (Bayern, Hertha, Bielefeld) zei dat hij is bedreigd nadat hij protesten steunde die ontstonden na de dood van Mahsa Amini. "Mijn dochter en mijn vrouw zijn uit het vliegtuig gehaald, maar ze zijn niet gearresteerd", zei de 53-jarige volgens IRNA: "Als ze het land niet mochten verlaten, zou de politie dit melden: maar niemand heeft me daar op gewezen. Ik weet echt niet wat de reden is." Hij probeert nu een terugkeer voor zijn gezin naar Teheran te organiseren. Volgens Daei wilden de twee volgens de 53-jarige slechts voor enkele dagen naar Dubai afreizen.

Op 27 september riep de oud-voetballer samen met andere Iraanse beroemdheden de regering op social media op om "de problemen van het Iraanse volk op te lossen in plaats van repressie, geweld en arrestaties te gebruiken". Hierop werd in oktober zijn paspoort in beslag genomen toen hij terugkeerde uit het buitenland, vertelde Daei aan persbureau AFP. Een paar dagen later kreeg hij het terug.

Begin december werden de juwelierszaak en het restaurant van Daei in Teheran verzegeld. Lokale media meldden dat de sluiting was bevolen vanwege "samenwerking met antirevolutionaire groeperingen in cyberspace om de rust en zaken in Iran te verstoren".

Iran wordt al maanden opgeschrikt door gewelddadige protesten. Veel Iraniërs gingen de straat op na de dood van de jonge Koerd Mahsa Amini op 16 september. De 22-jarige overleed na aanhouding door de zedenpolitie vanwege een verkeerd gedragen hoofddoek. Volgens Iraanse bronnen kwamen bij de protesten meer dan 200 mensen om het leven. Internationale mensenrechtenorganisaties gaan echter uit van meer dan 450 doden. Duizenden mensen werden gearresteerd tijdens de demonstraties.