Aanhoudingen in Dubai vanwege internationale drugshandel

Monique Verlind (DJMO)

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn in Dubai twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel. Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek worden gedaan.

De aanhoudingen maken deel uit van een door Europol gecoördineerde internationale operatie. Daarbij zijn behalve Nederland ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de VAE en de Verenigde Staten betrokken. Bij de aanhoudingen werkten de opsporingsdiensten intensief en succesvol samen met de Dubai Police Force en met de in de VAE gestationeerde Liaison Officers van de betrokken landen. In Nederland doen de Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche) en de recherche van Eenheid Rotterdam het opsporingsonderzoek.

Duizenden kilo’s
Een van de verdachten is een 37-jarige man met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt door het OM Rotterdam vervolgd vanwege de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. Het onderzoek naar hem begon met ontsleutelde berichten van Sky-cryptofoons.

Het gaat om ernstige strafbare feiten die wijzen op internationale drugshandel vanuit overwegend Zuid-Amerika via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De aangehouden man wordt verdacht van een belangrijke coördinerende rol bij de invoer van cocaïne. Hij stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

Sky-berichten
De andere in Dubai aangehouden verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook burger is van Bosnië Herzegovina. Ook tegen hem startte een opsporingsonderzoek op basis van onderschepte Sky-berichten. Officieren van Justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie behandelen de strafzaak tegen hem.

De man wordt niet alleen verdacht van de invoer van omvangrijke partijen cocaïne. Hij wordt ook verdacht van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen en hadden een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

De verdachte heeft vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland.

Vanwege de Sky-chats bestaat ook het vermoeden dat de man als organisator, makelaar en financier betrokken was bij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam.

Lees hier het persbericht van Europol.