Happy Birthday Joe Biden (80), zit een tweede termijn er nog in?

Jippie

De Amerikaanse president Biden viert vandaag zijn 80ste verjaardag. Het is nog onduidelijk of hij zich in 2024 kandidaat stelt voor een tweede termijn. Zelf is hij optimistisch, maar veel aanhangers van de Democraten willen een jongere kandidaat.

Kort voor de midterms kreeg Biden op de CBS TV-zender de vraag wat hij antwoordt aan mensen die hem te oud vinden: "Kijk naar mij. Dat is alles wat ik denk: kijk naar mij. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel energie je hebt. Of je het werk net zo goed doet als iemand van een jongere leeftijd het zou doen."

Het publiek is echter sceptisch. Politicoloog en opiniepeiler Christopher Borick vraagt zich af wat Biden denkt nu Donald Trump zich opnieuw kandidaat heeft gesteld. Zal Joe Biden ook weer meedoen in 2024?

"Ik heb het gevoel dat ze uiteindelijk geen van beiden een grote kans zullen maken", zegt Borick. "Beiden zijn rond de 80 jaar oud, Trump 76. En het Amerikaanse publiek in beide politieke kampen is sceptisch en ziet eigenlijk liever wat jongere kandidaten."

In een onderzoek van televisiezender CNN op de dag van de tussentijdse verkiezingen zei 67 procent van alle kiezers Biden niet meer als kandidaat te willen. Een van de studenten van Borick, Alex Wagner, heeft zojuist campagne gevoerd voor de Democraten. Hij zegt over Biden: "Hij is te oud. Ik heb in 2020 op hem gestemd, vooral om Trump te voorkomen. Hij had goede momenten. Maar nu zou ik graag iemand jonger willen zien."

Een geval van leeftijdsdiscriminatie? Stuart Olshansky, leeftijdsonderzoeker aan de Universiteit van Illinois, zegt dat er een einde moet komen aan deze vorm van leeftijdsdiscriminatie. Vanuit wetenschappelijk oogpunt behoort Biden tot de groep van 'superagers': "Deze mensen zijn best bijzonder, leiden een heel gezond, actief, productief leven, vaak tot ver in de 90."

Aan het einde van het CBS-interview, toen hem werd gevraagd hoe hij zich voelde, zei Biden zelf lachend: "Gefocust."