Pierre Kartner (87) bekend als Vader Abraham overleden

Jippie

Dinsdagochtend 8 november is Pierre Kartner overleden, dat meldt zijn familie vandaag aan BN de Stem. Hij werd 87 jaar.

Kartner, die bij het grote publiek bekend is als Vader Abraham, leefde de afgelopen twee jaar al volledig teruggetrokken. Hij trad niet meer op en verscheen niet meer in de publiciteit. Over de doodsoorzaak wil de familie geen mededelingen doen.

Vader Abraham was een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre. Zijn bekendste nummers zijn "Het kleine café aan de Haven'en 'Het Smurfenlied'. Voor andere artiesten schreef hij succesvolle nummers als 'Manuela', 'De Clown' en 'Zou het erg zijn lieve opa'.

Kartner werd geboren op het station in Elst, waar zijn vader stationschef was.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown), (Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, 'De oude muzikant', gezongen door Ben Cramer, en voor het Eurovisiesongfestival 2010, 'Ik ben verliefd' (sha-la-lie), uitgevoerd door Sieneke. Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals 'Kruidendokter', 'Lily Marleen', 'Tonia' en 'In het bad met Violetta' (refrein: 'Niet te heet, niet te koud')

Met de carnavalskraker 'Vader Abraham had zeven zonen' werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Ze scoorden een reeks van top 10-hits als 'Pootje baaien', 'Jij en ik blijven bestaan', 'Vader Abraham had zeven zonen', 'Olleke bolleke' en 'Uche uche'. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in de Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere 'In de C-klasse', 'In 't kleine café aan de haven' en ''t Smurfenlied'. Beide laatste nummers waren internationaal zeer succesvol. Wereldwijd verkocht hij van ''t Smurfenlied' meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit 'In 't kleine café aan de haven'. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel 'The Red Rose Café' internationaal als een evergreen.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijte dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit van Kartner was 'Wij zijn de Wuppies.' Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.

Kort voor de Coronapandemie bracht Kartner zijn laatste single 'Zonder boeren geen eten' uit waarmee hij de boeren een hart onder de riem wilde steken in het stikstofdebat.