Lula da Silva wint presidentsverkiezingen Brazilië

Jippie

Lula da Silva heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. De uitdager en voormalig president kreeg 50,9 procent in de tweede ronde na het tellen van bijna alle stemmen, aldus het Hooggerechtshof. Daarmee werd de verkiezing in het voordeel van Lula beslist.

De uitslag van de verkiezingen was nipt: de rechts-populistische zittende Bolsonaro kreeg 49,1 procent van de stemmen. Ongeveer 156 miljoen mensen werden gevraagd om hun stem uit te brengen. Bolsonaro had herhaaldelijk zijn afkeur uitgesproken over het kiesstelsel en aangegeven dat hij de uitslag bij een nederlaag misschien niet zou erkennen.

Lula's Labour Party beschuldigde de politie van het opzetten van wegblokkades voor verkeerscontroles, vooral in het noordoosten van het land, om het zondag de kiezers bewust moeilijk te maken om hun stem uit te brengen. In deze regio heeft Lula bijzonder veel aanhang. Het hoofd van het Hooggerechtshof zei dat de autoriteiten opdracht hadden gegeven om deze controleposten te ontmantelen. Het stemrecht is dus niet geschonden.

Lees over de achtergronden van deze verkiezingen op FOK