EU wil Hongarije ¤7,5 miljard korten wegens schending van de rechtsstaat

Jippie

De Europese Commissie wil de betalingen aan Hongarije uit de EU-begroting verlagen. Wegens corruptie en andere schendingen van de rechtsstaat stelt Brussel voor ongeveer 7,5 miljard euro in te houden. Ondertussen doet Hongarije een poging om Brussel te paaien met hervormingen.

EU-begrotingscommissaris Hahn maakte de plannen voor een strafkorting in Brussel bekend. Hij zei dat het geld uit de EU-begroting in Hongarije onvoldoende beschermd wordt tegen misbruik. Tegelijkertijd prees hij de toezeggingen die de Hongaarse regering onlangs had gedaan. Hongarije is daadwerkelijk aan het veranderen, zei Hahn. Het is de eerste keer dat de autoriteit voorstelt te korten op EU-middelen wegens schendingen van de rechtsstaat. Het voorstel moet nu worden goedgekeurd door ten minste 15 lidstaten, die ten minste 65% van de lidstaten vertegenwoordigen.

De Commissie had het zogenaamde 'rechtsstaatmechanisme' al in april geactiveerd. Het maakt het onder andere mogelijk om te korten. Onlangs nog had de Commissie in een verslag kritiek geuit op de corruptie en nepotisme in de hogere bestuursniveaus van Hongarije. Volgens het anticorruptieagentschap van de EU was het percentage onregelmatigheden bij het gebruik van EU-middelen tussen 2015 en 2019 hoger in Hongarije dan in elke andere lidstaat.

EU-parlement noemt Hongarije "electorale autocratie" - Orban noemt het "grappig"
Ook het Europees Parlement heeft kritiek en verklaarde enkele dagen geleden dat Hongarije geen volwaardige democratie meer is. In plaats daarvan waren de omstandigheden in het Midden-Europese land zozeer verslechterd dat het een "electorale autocratie" is geworden, aldus de commissie in een verslag dat donderdag door de overgrote meerderheid van de leden van het Europees Parlement is aangenomen. Premier Orban noemde het besluit van het parlement "grappig" tijdens een bezoek aan Servië. De enige reden dat er niet om gelachen werd was omdat "we ons al vervelen".

Proeftijd van drie maanden
Als de EU-lidstaten met een tweederde meerderheid voor het korten stemmen, heeft Hongarije drie maanden de tijd om zijn EU-partners van zijn rechtsstaat te overtuigen. De regering van Orban heeft gisteren al nieuwe wetten aangekondigd. Zoals Orbans stafchef Gulyas aankondigde, zullen de desbetreffende ontwerpen volgende week aan het parlement worden voorgelegd.

De wetten zouden al in november in werking kunnen treden. Er is onder meer voorzien in de oprichting van een onafhankelijk agentschap voor corruptiebestrijding. Dit orgaan moet ook toezien op het gebruik van EU-middelen. Bovendien moet het wetgevingsproces transparanter worden gemaakt.

Transparency International: De machtigen zullen corruptie niet afzweren
De Hongaarse afdeling van Transparency International staat kritisch tegenover de hervormingsplannen. In Hongarije maakt corruptie deel uit van de uitoefening van de macht, zei een woordvoerder op de radio Deutschlandfunk. Zelfs als er een agentschap voor corruptiebestrijding zou worden opgericht, zouden de machtigen de corruptie niet afzweren, veronderstelden ze.