Onderzoek: vaccinatiebereidheid wordt groter door eenvoudige risicovergelijkingen

Jippie

Eenvoudige risicovergelijkingen kunnen helpen om de vaccinatiebereidheid tegen COVID-19 te vergroten. Dat concluderen onderzoekers van de Technische Universiteit van München en het Universitair Ziekenhuis van Heidelberg in een studie.

De wetenschappers ondervroegen in de zomer van 2021 ongeveer 9.000 gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen in de VS en het VK.

Volgens de onderzoekers was er in beide landen in de loop van het jaar veel scepsis over vaccinatie waar te nemen. De wetenschappers wilden weten of de vaccinatiebereidheid vergroot kan worden door de risico's in een groter verband te plaatsen.

Ter vergelijking gebruikten ze het bijwerkingenpercentage en het sterftecijfer in het wegverkeer. De proefpersonen kregen elk de beschrijving van een hypothetisch COVID-19-vaccin te zien waarvan het risico op bijwerkingen vergelijkbaar is met dat van al langer bestaande vaccins.

De indicatie 'zeer laag risico' verhoogde de vaccinatiebereidheid met drie procentpunt ten opzichte van de controlegroep, de indicatie van het sterftecijfer in het wegverkeer met 2,4 procentpunt. Als de twee aanwijzingen werden gecombineerd, steeg het percentage zelfs met 6,1 procentpunt.

De studie toont aan dat zelfs eenvoudige middelen het vertrouwen in de veiligheid van vaccins kunnen vergroten, zei hoofdauteur Sudharsanan, een professor aan de TUM. De onderzoeksresultaten kunnen helpen bij het ontwerpen van passende gezondheidscampagnes.