Oud-burgemeester en oud-minister Bram Peper (82) overleden

Jippie

Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. De 82-jarige PvdA-prominent overleed zaterdagmiddag na een kortdurend ziekbed in het bijzijn van zijn dierbaren. Zo meldt de NOS.

In 1982 werd Bram Peper burgemeester van Rotterdam en bleef dat tot 1998, toen hij werd gevraagd om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het tweede kabinet-Kok. Begin 2000 trad hij af vanwege de 'bonnetjesaffaire', waarin hij ervan beschuldigd werd gemeentegeld te hebben gebruikt voor privézaken. Na een jarenlange juridische strijd werd Peper in het gelijk gesteld, maar zijn politieke carrière was inmiddels voorbij.

Peper werd geboren als zoon van een metaalbewerker. Zijn vader was lid van de CPN, maar brak in de jaren vijftig met het communisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zijn vader actief in de illegaliteit.

Peper volgde de HBS-B en was van zijn zeventiende tot zijn drieëntwintigste op semiprofessioneel niveau voetballer bij RCH. Hij werd enkele keren geselecteerd voor het Nederlands amateurelftal. Peper was 24 jaar toen zijn vader op 46-jarige leeftijd overleed. Peper studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1965 zette hij zijn studie voort aan de Noorse Universiteit te Oslo.

Hij promoveerde in 1972 in politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, tevens was hij adviseur van de toenmalige burgemeester van die stad, André van der Louw.

Peper was drie keer getrouwd en drie keer gescheiden. Uit zijn eerste huwelijk had hij twee kinderen, uit zijn tweede één kind.