EU gaat veel meer gas uit Azerbeidjan kopen

Jippie

De EU wil in de toekomst aanzienlijk meer gas betrekken uit de zuidelijke Kaukasus-republiek Azerbeidzjan. De voorzitter van de EU-Commissie, Ursula von der Leyen, en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev hebben vandaag in Bakoe hiertoe een intentieverklaring ondertekend, waarin staat dat er binnen vijf jaar tweemaal zoveel gas per jaar via de zuidelijke gascorridor moet worden geleverd. Vanaf 2027 moet jaarlijks ten minste 20 miljard kubieke meter stromen. De EU wendt zich daarmee tot een "betrouwbaardere energieleverancier", twitterde von der Leyen.

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad zei von der Leyen dat het memorandum van overeenstemming "een nieuw hoofdstuk opent in de samenwerking op energiegebied" met Azerbeidzjan. De autoritair geleide ex-Sovjetrepubliek, die ook nauwe banden heeft met Rusland, is een belangrijke partner bij het afsnijden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Nu al wordt jaarlijks 8,1 miljard kubieke meter geleverd, zei hij, en vanaf volgend jaar zou dat zelfs 12 miljard moeten zijn. "Dit zal helpen de verminderde Russische gasleveringen te compenseren."

Aliyev benadrukte dat kwesties van energiezekerheid vandaag belangrijker zijn dan ooit. "Een langdurige, voorspelbare en zeer betrouwbare samenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan op het gebied van energie is uiteraard van grote waarde."

Egypte biedt hulp aan
Naast gasleveringen voorziet het memorandum van overeenstemming ook in nauwere samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie. Azerbeidzjan heeft "een enorm potentieel" op dit gebied, aldus von der Leyen, met name in offshore windenergie en groene waterstof. Op die manier zal Azerbajdzjan zich ontwikkelen van een leverancier van fossiele brandstoffen tot een partner voor hernieuwbare energiebronnen. Om de economische samenwerking te verdiepen, werken beide partijen ook aan een overeenkomst die binnenkort moet worden gesloten.

Ondertussen heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi Europa meer samenwerking aangeboden om de energievoorziening van de EU veilig te stellen. "De gasproductie in het oosten van de Middellandse Zee zou via Egypte kunnenlopen en naar worden Europa geëxporteerd," zei al-Sisi op een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn, volgens een officiële vertaling. "Als we hier een rol kunnen spelen om de crisis te verzachten, zouden we dat onmiddellijk doen." Al-Sisi benadrukte dat de hoge energieprijzen ook een last zijn voor de Egyptische bevolking.

Scholz zei dat hij met Al-Sisi had gesproken over gezamenlijke langetermijnprojecten in de energiesector, over waterstof en de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen, maar ook over "het benutten en uitbreiden van de diversificatiemogelijkheden voor de levering van gas aan Europa op zeer korte termijn".

Premier Draghi koopt gas uit Algerije
Ondertussen heeft Italië zich verzekerd van meer gasleveringen uit Algerije. "In deze maanden is Algerije de belangrijkste gasleverancier voor ons land geworden", zei premier Mario Draghi in Algiers na een vergadering van ministers van beide regeringen. Hij zei dat het voor de landen ook een gelegenheid was om hun engagement voor stabilisatie in het Middellandse Zeegebied opnieuw te bevestigen. President Abdelmadjid Tebboune van Algerije zei tevreden te zijn met de 15 overeenkomsten, onder meer over hernieuwbare energie, de bouw en de bestrijding van corruptie.

Algerije is de belangrijkste gasleverancier van Italië. Na de Russische aanval op Oekraïne besloot Draghi's regering onafhankelijk te worden van gasleveranties uit Moskou. Rusland pompte voorheen 29 miljard kubieke meter gas per jaar naar Italië. Algerije heeft nu een extra 4 miljard kubieke meter gas per jaar toegezegd bovenop de 21 miljard kubieke meter die reeds is overeengekomen. Het Italiaanse Ministerie voor Ecologische Verandering sprak van een belangrijke stap.

Algerije levert het gas via de Transmed-pijpleiding, die door de Middellandse Zee naar Sicilië loopt. Italië ging ook op zoek naar mogelijke gasleveranciers in andere landen en sloot overeenkomsten met onder meer de Golfstaat Qatar voor vloeibaar aardgas (LNG) en Azerbeidzjan.