Oversterfte in alle weken van juni

Monique Verlind (DJMO)

In de laatste week van juni (week 26, 27 juni tot en met 3 juli 2022) overleden naar schatting 3.050 mensen. Dat zijn er net iets minder dan in de week ervoor overleden (3 090) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel juni overleden ongeveer 1.150 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over juni gaan over vijf weken, week 22 tot en met 26 (30 mei tot en met 3 juli 2022). In elk hiervan lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In mei was er in drie van de vier weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld 200 mensen meer dan verwacht, in juni is dat iets toegenomen naar 225.

Sterfte in juni vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 26 ongeveer gelijk aan de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting ook ongeveer gelijk. Er overleden ruim 1 150 Wlz-zorggebruikers, dat waren er meer dan verwacht, er was oversterfte. In de overige bevolking overleden bijna 1 900 mensen, geen oversterfte maar meer dan verwacht.

In heel juni overleden ruim 650 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. In de laatste drie weken was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in juni bijna 500 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er geen sprake was van oversterfte.

Hogere sterfte in juni vooral bij 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 26 verder toe: er overleden naar schatting ruim 1.700 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er ongeveer 200 meer dan verwacht voor deze periode. In heel juni overleden ruim 550 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In de laatste drie weken van juni was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 26 naar schatting 900 mensen, net iets meer dan verwacht. In heel juni overleden naar schatting 450 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in vier van de vijf weken was er oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 26 naar schatting 425, iets meer dan verwacht en net buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in juni ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die maand, met in de laatste week op basis van de schatting net oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met februari bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met februari 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 41.745 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met februari 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Schatting week 26
De cijfers over week 26 van 2022 zijn een schatting dat 82 procent van alle sterfgevallen is ontvangen. Vrijdag 15 juli publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 26. De cijfers zijn dan completer.