NASA ontdekt kraters van 'onbekende' raketinslag op de maan

Jippie

Een NASA-sonde ontdekte twee kraters op het maanoppervlak - ze zijn ontstaan door een ongeplande botsing van een raketonderdeel begin maart. Waar de raket precies vandaan kwam, is nog niet duidelijk. Experts denken dat China de verantwoordelijke is. 

Ruim drie maanden na de botsing heeft de NASA voor het eerst een ongeplande inslag van een raketonderdeel op de maan bevestigd. NASA zei dat twee kraters van de inslag op 4 maart te zien zijn op afbeeldingen van de Lunar Reconnaissance Orbiter-sonde. Een oostelijke krater heeft een diameter van 18 meter, een westelijke krater van 16 meter. De inslag aan de andere kant van de maan kon begin maart niet live worden waargenomen of gemeten, omdat er op dat moment geen bijbehorende sondes, telescopen of meetinstrumenten in de omgeving waren.

De ontdekking van twee kraters was "onverwacht" volgens NASA en de inslagen geven aan dat het van een raket is die aan beide uiteinden grotere ladingen draagt. Dat zou aanwijzingen kunnen geven over de identiteit van de raket - want wat de maan precies raakte, was aanvankelijk nog onduidelijk.

Eerst was er sprake van een onderdeel van een SpaceX-raket, maar toen corrigeerden de wetenschappers zichzelf: het was onderdeel van een oude Chinese raket, waarschijnlijk de draagraket van de "Chang'e 5-T1"-missie, die in 2014 werd gelanceerd vanaf de aarde en de ruimte was ingeschoten. China had deze berichten echter ontkend.

Na analyse van de opnames is nu echter duidelijk dat dit object niet afkomstig is van een NASA-missie, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De inslag is de eerste bekende onbedoelde botsing van een raketonderdeel met de maan, er zijn in het verleden verschillende geplande inslagen geweest voor onderzoeksdoeleinden.