VS: Bayer wint vierde Roundup-rechtszaak, EPA moet glyfosaat opnieuw beoordelen

Jippie

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat Bayer's onkruidverdelger Roundup niet de oorzaak is van kanker bij een man uit Oregon. Dit heeft het Duitse landbouw- en farmaceutische bedrijf zaterdag meegedeeld, waarmee het bedrijf zijn vierde opeenvolgende overwinning in een rechtszaak over dergelijke claims heeft behaald.

Het vonnis, dat vrijdag werd bereikt door het Circuit Court van Jackson County, Oregon, is "consistent met de beoordelingen van deskundige regelgevers over de hele wereld, evenals het overweldigende bewijs van vier decennia van wetenschappelijke studies die concluderen dat Roundup veilig kan worden gebruikt en niet kankerverwekkend is", zei Bayer.

"We blijven achter de veiligheid van Roundup staan en zullen de veiligheid van ons product en ons handelen te goeder trouw met vertrouwen verdedigen in eventuele toekomstige rechtszaken."

Glyfosaat is het actieve ingrediënt in Bayer-merken zoals Roundup en RangerPro. Het is in de Verenigde Staten het middelpunt geweest van massaprocessen die voornamelijk waren aangespannen door tuinders die beweerden dat de onkruidverdelger kanker bij hen veroorzaakte.

Eerder oordeelde een Amerikaans hof van beroep dat de EPA opnieuw de gezondheidsrisico's van de op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelger Roundup te onderzoeken. De rechters in San Francisco vinden dat er opnieuw onderzocht moet worden of de werkzame stof in het herbicide van de Bayer-groep een onredelijk risico vormde voor mens en milieu. Het hof van beroep bekritiseerde specifiek hoe de EPA onderbouwde dat glyfosaat niet kankerverwekkend was. De onderliggende analyse was gebrekkig, zei het.

Bayer kocht het landbouwconcern Monsanto in 2018. Het Roundup-product staat centraal in een reeks rechtszaken in de Verenigde Staten. Bayer heeft al verschillende processen verloren. Het bedrijf heeft miljarden dollars uitgegeven om bijna 100.000 Roundup-zaken te schikken.