Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

Peter Breuls

Het is qua bioscoopreleases een heel klein weekje. Misschien gaan de distributeurs er vanuit dat we onze handen vol hebben aan Top Gun en Jurassic World? Als er hier niets tussen zit voor jouw smaak, kijk dan vooral bij je lokale bios om te zien wat er nog draait van de voorbije weken.

Jurassic World: Dominion

Beleef deze zomer het spectaculaire einde van het Jurassic-tijdperk, waarin twee generaties acteurs voor het eerst samenkomen. Chris Pratt en Bryce Dallas Howard worden vergezeld door Oscar®-winnaar Laura Dern, Jeff Goldblum en Sam Neill in Jurassic World: Dominion een groots en adembenemend avontuur gefilmd op diverse mooie locaties over de hele wereld. Dominion van regisseur Colin Trevorrow, de man achter Jurassic World, speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Bergman Island

Het Amerikaanse stel Chris en Tony werken beiden aan een script voor een nieuwe film. Ze besluiten een zomer lang op werkvakantie richting het Zweedse eiland Fårö te gaan. Een heilige plek voor filmliefhebbers, aangezien de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman op het eiland woonde en werkte. Het koppel hoopt op die iconische plek inspiratie te vinden voor hun nieuwe projecten. Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, verandert de dynamiek tussen Chris en Tony en vervagen de lijnen tussen fictie en realiteit te midden van het wilde landschap.

Délicieux

Délicieux is een innemende Franse kostuumfilm waarin we ontdekken hoe aan de vooravond van de Franse Revolutie het eerste restaurant ontstond. De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama. Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant! Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat Délicieux zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.

Nudo mixteco

Drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale Mexicaanse cultuur waarin regisseur Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten.