Canada stelt wetgeving voor voor totale 'bevriezing' van wapenbezit

Jippie

Premier Justin Trudeau kondigde maandag wetgeving aan die het bezit van pistolen in Canada zal beperken. De invoer en verkoop ervan worden dan verboden, na de recente bloedbaden in de Verenigde Staten.

Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door het parlement, waarin de regerende liberalen slechts een minderheid van de zetels hebben. "We introduceren wetgeving om het bezit van vuurwapens in te perken", vertelde Trudeau op een persconferentie, waar tientallen families en vrienden van slachtoffers van wapengeweld aanwezig waren.

"Dit betekent dat het niet langer mogelijk zal zijn om overal in Canada vuurwapens te kopen en verkopen", zei hij. "Met andere woorden, we gooien de markt voor handvuurwapens dicht."

Daags na Canada's ergste massale schietpartij in april 2020, waarbij 23 doden vielen op het platteland van Nova Scotia, verbood de regering 1500 types militaire- of aanvalsgeweren.

Maar Trudeau moest maandag erkennen dat het vuurwapengeweld blijft toenemen. Het bureau voor de statistiek van de regering meldde vorige week dat vuurwapengerelateerde geweldsmisdrijven minder dan drie procent van alle geweldsmisdrijven in Canada uitmaken.

Maar sinds 2009 is het aantal vuurwapens dat per hoofd van de bevolking op iemand is gericht bijna verdrievoudigd, terwijl het aantal vuurwapens dat werd afgevuurd met de intentie om iemand te doden of te verwonden, is vervijfvoudigd.

Bij bijna tweederde van de vuurwapenmisdrijven in stedelijke gebieden ging het om handvuurwapens.

De politie wijst vaak op de smokkel uit de Verenigde Staten als de belangrijkste bron van handvuurwapens. Minister van Openbare Veiligheid Marco Mendicino schatte dat er ongeveer een miljoen handvuurwapens in Canada aanwezig zijn, dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van tien jaar geleden.

Trudeau: "Mensen moeten vrij zijn om zonder angst naar de supermarkt, hun school of hun gebedsplaats te gaan. Mensen moeten vrij zijn om naar het park te gaan of naar een verjaardagsfeestje zonder zich zorgen te maken om een eventuele verdwaalde kogel."

"Wapengeweld is een complex probleem," zei hij. "Maar aan het eind van de dag is de rekensom heel simpel: hoe minder wapens in onze gemeenschappen, hoe veiliger iedereen zal zijn."

Het wetsvoorstel omvat ook dat iedereen die betrokken is bij huiselijk geweld of stalking hun wapenvergunning kwijt raakt, en van degenen die geacht worden een risico voor zichzelf of anderen te vormen wordt het wapen ontnomen. Verder worden de grensbeveiliging en strafrechtelijke sancties voor wapenhandel versterkt.

Ook zouden langwerpige magazijnen die meer dan vijf kogels kunnen bevatten, worden verboden.