F1: Leclerc grijpt pole in Monaco, Verstappen vierde

Peterselieman

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Monaco. Op zijn thuiscircuit reed de Monegask met de Ferrari een tijd van 1.11,376 waarmee hij twee tienden sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz en de Red Bull van Sergio Perez. Kampioenschapsleider Max Verstappen reed slechts de vierde tijd in de kwalificatie die eindigde met een crash van Perez en Sainz.

Het begin van de kwalificatie in de straten van Monte Carlo was wat tam, maar de tijden werden sneller en sneller, waarbij de Ferrari's en de Red Bulls de boventoon voerden. Daarachter was het flink stuivertje wisselen en de coureurs moesten veel ronden rijden om maar zeker te zijn om erbij te zitten. Er was ruim twee minuten voor het eind een korte rode vlag toen Yuki Tsunoda bij het uitkomen van de tunnel de muur raakte en lek reed. Daarna was er een run om nog een rondje te kunnen rijden, maar dat lukte niet iedereen. Hierdoor vielen Pierre Gasly en Guanyu Zhou buiten de boot. Ook Albon, Nicholas Latifi en Lance Stroll vielen buiten de boot. Tsunoda was wel door, ondanks de lekke band.

In het tweede deel werd het tempo nogmaals flink opgeschroefd door de topteams, waarbij ook Lando Norris zich meldde. Dat gold niet voor McLaren-teamgenoot Daniel Ricciardo die buiten de boot viel en op weg naar de uitgang lijkt. In de slotminuten was het als vanouds stuivertje wisselen en vielen Tsunoda, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en Mick Schumacher ook af. Voor Bottas gold dat het missen van baantijd op de vrijdag hem opgebroken heeft.

Leclerc trapte in Q3 het gaspedaal nog dieper in en zette met een 1.11,376 een zeer snelle tijd neer. Sainz, Perez en Verstappen kwamen allen twee tienden tekort op de Monegask. Perez en Verstappen probeerden het nogmaals, maar konden in eerste instantie hun tijd niet verbeteren zodat het op de laatste run aankwam.

Hierin ging Leclerc in de eerste sector nogmaals sneller, hoe snel het uiteindelijk zou zijn geworden zal nooit bekend worden omdat Perez zijn Red Bull in de muur zette bij het ingaan van de tunnel. Direct daarna crashte de Ferrari van Sainz er tegenaan, waarna de weg geblokkeerd was en er een code rood volgde. Ook Fernando Alonso zette zijn auto nog in de bandenstapels, waardoor Leclerc poleposition pakte, voor Sainz, Perez, Verstappen, Norris, George Russell, Ferando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Esteban Ocon.