'Een tekort aan Omega-3 vetzuren doet acné ontstaan'

Jippie

Mensen met acné hebben lage niveaus van omega-3-vetzuren in het bloed. Dat hebben Duitse dermatologen bekendgemaakt tijdens het symposium van de European Academy of Dermatology and Venereology.

De wetenschappers denken dat deze uitkomst nieuwe mogelijkheden kan bieden voor de behandeling van de huidaandoening die naar schatting bijna 23 miljoen mensen in Europa treft. Hoewel het onderzoek klein van opzet is -er zijn 100 mensen onderzocht- zijn de resultaten overduidelijk, stelt hoofdonderzoeker dr. Anne Gürtler. Meer hierover bij de LC en Clinicalnews.

Het team achter het onderzoek bestudeerde 100 patiënten met de diagnose acne en ontdekte, door voedingsparameters in hun bloed te meten, dat 94% van de patiënten een lager niveau in hun bloed hadden  (8-11% ) van omega-3-vetzuren. ( ω-3-FA ) 

Ze onderzochten ook het dieet van de patiënten en ontdekten dat degenen die zeiden dat ze regelmatig peulvruchten consumeerden, zoals kikkererwten en linzen, en zich onthielden van zonnebloemolie, hogere niveaus van het belangrijkste vetzuur behaalden.

Het dermatologieteam achter het onderzoek heeft clinici opgeroepen om te vragen naar voedingsgewoonten bij acnepatiënten wanneer ze de diagnose en behandeling van hun aandoening bespreken.

"Voeding speelt een cruciale rol bij de preventie, het ontstaan en het verloop van vele ziekten, waaronder dermatologische aandoeningen zoals acne vulgaris", zegt Gϋrtler.

Omega-3-vetzuren, die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, algen, noten, zaden, niet-gekweekte vis zoals wilde zalm en sardines, verminderen ontstekingen door de productie van ontstekingsremmende prostaglandines E1 en E3, leukotrieen B5 te stimuleren en verlagen de niveaus van de insuline-achtige groeifactor (IGF) – 1, het centrale hormoon dat acne veroorzaakt.

In de studie vertoonden patiënten met omega-3-spiegels lager dan 8% hogere IGF-1-spiegels, vergeleken met patiënten met een tekort aan deze voedingsstof.

Toen de patiënten werden onderverdeeld in groepen met een ernstig tekort van minder dan 4%, namen de niveaus van het acne-opwekkende hormoon nog verder toe.

“Om te bepalen welk effect een supplement kan hebben, moeten de bloedwaarden eerst worden onderzocht om te beoordelen of er daadwerkelijke tekortkomingen zijn”, zegt dr. Gürtler. 

Acne (foto: Pixabay)
Acne (foto: Pixabay)