Oekraïne-Rusland oorlog voedt extreemrechts, aldus AIVD

Onze Neerlandse spionnen, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nederlandse militaire inlichtingendienst (MIVD), houden natuurlijk de veiligheidssituatie goed in de gaten. Zij adviseren de overheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTB) over dreigingen van overheden en mensen als Volkert v/d G. en Mohammed B. Volgens Erik Akerboom, directeur AIVD, hebben we momenteel het meest te vrezen van extreemrechts. "We zien dat de strijd in Oekraïne onderdeel wordt van het narratief van rechts-extremisten en anti-overheid-extremisten", aldus de directeur.

De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor meer drukte bij de veiligheidsdiensten. Dit komt ondermeer door Russische cyberaanvallen tegen Nederlandse burgers, bedrijven en overheden. "Daar moet een goed antwoord op komen. We zien dit het afgelopen jaar en het huidige jaar toenemen", zegt Akerboom. Echter is dat niet het enige. "We zien dat de strijd in Oekraïne onderdeel wordt van het narratief van rechts-extremisten en anti-overheid-extremisten", zegt de directeur van de AIVD Erik Akerboom tegen de NOS. Hoe hij dit verklaart en rijmt met Putin's 'motivatie' om Oekraïne te 'de-nazi-ficeren' heeft de NOS helaas niet gevraagd of opgeschreven. Wel voegt Akerboom nog toe: "Het is een roerige en hele drukke tijd."

De AIVD let, uiteraard, ook speciaal op 'inlichtingenofficieren in Nederland', lees spionnen. Zo heeft Nederland vorige maand bijna twintig 'diplomaten' uitgezet.