Rusland blijft Mariupol bestoken, VN roept op tot 'onmiddellijk staakt het vuren'

Jippie

Volgens Oekraïense bronnen zet Rusland zijn aanvallen op Mariupol en dan met name op de belegerde staalfabrieken voort. De fabriek Azovstal, die in handen is van Oekraïense militanten, ligt constant onder vuur, zei presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak op Twitter.

Het complex wordt aangevallen met zware bommen vanuit de lucht en artilleriebeschietingen vanaf de grond. Talloze burgers zouden hun toevlucht hebben gezocht in de fabriek. Podolyak, die ook een leidende onderhandelaar is in de onderhandelingen met Rusland, roept de Moskouse leiders op om de orthodoxe paasvieringen te markeren voor een "echte paasvrede in Mariupol".

Rusland moet volgens Podolyak "nadenken over de overblijfselen van zijn reputatie" en akkoord gaan met een onmiddellijke humanitaire corridor voor burgers en afzonderlijke gesprekken voor uitwisselingen tussen militairen en burgers.

De Verenigde Naties hebben inmiddels  opgeroepen tot een "onmiddellijk" staakt-het-vuren in de belegerde havenstad Mariupol. "We hebben een onmiddellijke onderbreking van de gevechten nodig om levens te redden", zei VN-Oekraïne-coördinator Amin Awad. Tienduizenden mensen, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, zijn in gevaar en moeten onmiddellijk uit de stad aan de Azovzee worden geëvacueerd. "Hoe langer we wachten, hoe meer levens op het spel staan", zei Awad. "Morgen zal het te laat zijn."

Gezien de moeilijke situatie van de strijders en burgers die vastzitten in de Oekraïense staalfabriek in Mariupol, heeft Oekraïne Rusland onderhandelingen aangeboden. De Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak zei op Twitter dat er in een "speciale ronde" de uitwisseling van militair personeel bespreekbaar is. Volgens Russische bronnen zitten er 2500 Oekraïense strijders en buitenlandse huurlingen in de fabriek van Azovstal.

Volgens Oekraïense bronnen leven 1.000 burgers, waaronder veel kinderen en vrouwen, in de bunkers die zijn gebouwd voor een nucleaire oorlog.

Vertaling bovenstaande tweet: 'Het grootste verdriet van de oorlog; kinderen. Zij zijn het meest beschadigd. Hartverscheurende beelden vanuit de Azovstal-fabriek in Marioepol... „We staan op de rand van uitsterven”, zegt een moeder. Wij zitten sinds 25 februari in dit asiel.'