Roglic sprint op Col de Turini naar etappewinst in koninginnenrit en verstevigt leiding

H.Vviv

Primo¸ Roglič heeft de zevende etappe van Parijs-Nice gewonnen. Op de Col de Turini was de Sloveen van Jumbo-Visma de beste. In een sprintje won hij voor Daniel Felipe Martínez en Simon Yates. Door de zege verstevigde Roglic de leiding in het algemeen klassement.

De zevende etappe in Parijs-Nice was de koningginnenetappe met aankomst op de Col de Turini, een klim van maar liefst 15,2 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 7,2%. Vanuit de start ontstond er een kopgroep van maar liefst achttien renners en namen snel één minuut voorsprong. Al snel werd duidelijk dat de kopgroep van achttien niet de ruimte zou krijgen van het peloton nadat Ineos Grenadiers zich op kop had gezet.

De voorsprong van de kopgroep in aanloop naar de Col de Turini bleef steeds rond de minuut schommelen, waarna de vluchters op de slotklim werden ingelopen. Uiteindelijk bleef alleen Georg Mühlberger alleen van voren over, terwijl Jumbo-Visma Rohan Dennis op kop van het peloton zette. Onder het tempo van de Australiër dunde het peloton hard uit en bleef er geen groot groepje over.

Op zeven kilometer van de finish opende Adam Yates de aanval. Hij kreeg even de ruimte, maar snel daarna zou Roglic de aansluiting vinden samen met Martínez, Nairo Quintana en Simon Yates. Vervolgens trok Roglic zelf in aanval en alleen de Colombiaan Martínez kon de Sloveen van Jumbo-Visma volgen. Simon Yates en Quintana zouden op vijf kilometer van de streep een kleine achterstand hebben, maar in het vervolg van de klim zouden ze weer de aansluiting vinden. Voor adam Yates ging het te snel en zou terugzakken naar de eerste achtervolgende groep.

Roglic had heel de slotklim de controle en demonstreerde op 200 meter van de meet zijn klasse. De kopman van Jumbo-Visma sprintte iedereen uit het wiel en won in de gele leiderstrui vrij gemakkelijk de koninginnenrit in Parijs-Nice. Zondag volgt nog één etappe in Parijs-Nice, waarbij Roglic een voorsprong van 47 seconden te verdedigen heeft op Simon Yates. De rest volgt al op meer dan één minuut van de Sloveen.