Schansspringers Kraft en Kriznar domineren RAW AIR, emotionele zege Tande

heywoodu

Op de befaamde Holmenkollen in Noorwegen is voor de schansspringers het RAW AIR-toernooi afgesloten, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentoernee, dit jaar echter op twee schansen gesprongen. Alle individuele resultaten tellen mee, dus ook de sprongen in de kwalificaties. De vrouwen werkten in Lillehammer én Oslo twee wedstrijden af, met dus in totaal vier kwalificaties, de mannen hadden er één in Lillehammer en twee in Oslo.

Vrouwen, wedstrijd één
De Noorse Silje Opseth deed het boven verwachting goed en sprong in de eerste ronde naar de leiding, met RAW AIR-leidster Nika Kriznar uit Slovenië vlak achter zich. De Japanse Sara Takanashi en Ursa Bogataj uit Slovenië zaten er ook goed bij, Katharina Althaus uit Duitsland, de Japanse Yuki Ito en de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer maakten nog een kansje op het podium.

Kramer behield in de finaleronde haar positie en zag Ito één tiende punt boven haar blijven. Althaus nam de leiding vervolgens over, met nog vier dames te gaan. Olympisch kampioene Bogataj sprong voorbij Althaus naar plek één, Takanashi bleef voor de Sloveense staan. Kriznar deed er nog weer een schepje bovenop, waarna het aan Opseth was. De Noorse hield haar hoofd koel en schreef haar allereerste World Cup-zege bij.

Mannen, wedstrijd één
Het zat allemaal zeer dicht bij elkaar, met na één ronde Markus Eisenbichler aan de leiding. De Duitser werd op de voet gevolgd door de Noren Daniel André Tande en Marius Lindvik, met Dawid Kubacki uit Polen en de Oostenrijker Stefan Kraft ook bepaald niet ver weg. Robert Johansson volgde namens Noorwegen, World Cup-leider Ryoyu Kobayashi uit Japan zat er nog goed bij en Halvor Egner Granerud deed op plek acht ook nog volop mee voor de winst - sterker nog, iedereen in de top-30 had nog wel een kansje op een topresultaat.

Granerud kende geen beste tweede sprong, wat hem gezien de geringe verschillen veel pijn deed: hij zakte zestien plekken terug. Kobayashi viel net achter de Sloveense leider Cene Prevc terug, Johansson behield zijn plekje wel. Kraft verloor vier posities, Kubacki leverde er veertien in, maar Lindvik ging wél naar de leiding. Tande nam plaats op plek drie, met Eisenbichler nog te gaan. De Duitser kwam er net niet aan en moest genoegen nemen met plek twee, achter Lindvik en voor Johansson.

Mannen, wedstrijd twee
Na één ronde stond veteraan Kamil Stoch uit Polen weer eens aan de leiding, dat was al even geleden. RAW AIR-leider Kraft sprong prima door en nam de tweede plek in beslag, voor Kobayashi, Tandre, de Duitser Karl Geiger, Ulrich Wohlgenannt uit Oostenrijk en de Sloveen Anze Lanisek. Ook de Zwitser Gregor Deschwanden en de Noren Granerud en Johansson deden nog prima mee in de strijd.

Met Eisenbichler aan kop werd de top-10 in de finaleronde geopend, waarin Johansson twee en Granerud drie plekken inleverde. Deschwanden raakte zes plekken kwijt, Lanisek nam daarentegen de leiding over. Wohlgennant moest genoegen nemen met acht verloren plekken, waarna Geiger twee plekken verloor. Tande zette het stadion in vuur en vlam door plek één over te nemen, met nog drie mannen te gaan.

Het podium kwam er voor Tande, want Kobayashi leverde vijf posities in. Kraft verloor twee plekken, hoewel zijn RAW AIR-zege daarmee ruimschoots een feit was, waarna Stoch het af mocht maken. Dat lukte bij lange na niet: de Pool werd vijftiende en de winst ging naar een emotionele Tande, zijn eerste individuele zege na zijn zware valpartij in Planica een klein jaar geleden, voor Lanisek en Kraft.

Vrouwen, wedstrijd twee
Takanashi was in de eerste ronde de beste, gevolgd door Bogataj. Het gat richting de Oostenrijkse Chiara Kreuzer was al wat groter, maar net als voor Yuki Ito uit Japan en Kriznar was het verschil zeker nog wel te overzien. Kramer en Althaus volgden op de zesde en zevende plek en maakten ook nog wel kans, vanaf Opseth's achtste plek werd het verschil in principe wel te groot om nog richting podium te gaan.

Opseth behield haar plek in de finaleronde wel en sprong voorbij Althaus. Kramer nam ruimschoots de eerste plek in handen, maar Kriznar bleef haar wel voor. Ito kwam voor beide dames terecht met nog drie deelneemsters te gaan, maar Kreuzer leverde alvast drie plekken in. Bogataj sprong naar plek één en daagde Takanashi uit, maar de Japanse hield het hoofd keurig koel en pakte de overwinning, voor Bogataj en Ito.

RAW AIR-klassement
Kraft begon als leider in Oslo en zijn eindzege kwam door keurig springen ook geen moment in gevaar. Geiger werd op gepaste afstand tweede, Kobayashi sloot het toernooi als derde af.

Bij de vrouwen ging de eindzege naar Kriznar, die oppermachtig was en alleen in de slotwedstrijd met plek vier een beetje liet liggen. Takanashi werd tweede op forse achterstand, met alleen nummer drie Bogataj in haar buurt - plek vier was voor Kramer, de rest stond heel ver weg.