Rode baretten op verzoek van NAVO naar Roemenië

Monique Verlind (DJMO)

Landmachtmilitairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn vanmorgen vertrokken naar Roemenië. Met Amerikaanse en Roemeense militairen gaan de Rode baretten oefenen in het aan Oekraïne grenzende gebied. Er zijn ook logistieke en geneeskundige collega’s uit Schaarsbergen mee.

Vanavond en morgen vertrekken er voor dezelfde oefening nog eens 125 militairen van de Luchtmobiele Brigade. Hiervoor stond eigenlijk een oefening in Duitsland op de planning. "Dit is een bijzondere situatie. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn wij als NAVO-lidstaat verzocht onze trainingsactiviteiten te verplaatsen naar Roemenië", vertelt bataljonscommandant luitenant-kolonel Laurens van Leussen. Dit om een duidelijk signaal af te geven richting Rusland: "Met deze training laten wij in een internationale oefening zien dat wij als NAVO-landen een sterk bondgenootschap koesteren." Tevens is de oefening in het grensgebied ter geruststelling van de Roemeense bevolking.

De bataljonscommandant benadrukt dat het om een oefening gaat. "Een die onze brigade op het lijf is geschreven. Dat past helemaal binnen het karakter van luchtmobiel: snel inzetbaar en altijd gereed. De situatie in Oekraïne laat wel weer zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We volgen de ontwikkelingen op de voet."

Verschillende niveaus
De komende twee weken staan in het teken van helikopteroperaties en schietoefeningen. Van Leussen: "Hierbij trainen we zowel op pelotons- als compagniesniveau. Volgens onze huidige planning keren we eind maart terug naar Nederland."

11 Luchtmobiele Brigade op archiefbeeld. Ook in Roemenië oefent de brigade met helikopters (Afbeelding: Defensie)
11 Luchtmobiele Brigade op archiefbeeld. Ook in Roemenië oefent de brigade met helikopters (Afbeelding: Defensie)