Pentagon: Russische opmars verloopt trager door vechtlust Oekraïners

Jippie

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt de opmars van Russische troepen in Oekraïne vertraagd door het hevige verzet van de Oekraïners. "Oekraïners bieden fel verzet. Het is heroïsch", zei een hoge ambtenaar van het ministerie in een briefing voor journalisten. Ook ziet men brandstof- en logistieke knelpunten waar de Russische troepen last van ondervinden.

"Naar onze inschatting hadden ze niet het niveau van weerstand voorzien dat ze zouden tegenkomen", zei de regeringsfunctionaris. Er kan echter van worden uitgegaan dat de Russische strijdkrachten zich zouden aanpassen en de uitdagingen het hoofd zouden bieden. Volgens Amerikaanse schattingen heeft de Russische president Vladimir Poetin slechts tweederde van de eenheden ingezet voor de grensinvasie in Oekraïne.

De ambtenaar van het ministerie uitte scherpe kritiek op de aankondiging van Poetin dat hij de afschrikwapens van de kernmacht op speciale alertheid zou zetten. De stap is onnodig omdat Rusland nooit is bedreigd door het Westen, de NAVO of Oekraïne. Het betekent ook een escalatie: in het geval van een 'verkeerde inschatting' kan de situatie veel gevaarlijker worden.

De ambtenaar van het ministerie weigerde commentaar te geven op de vraag of de Amerikaanse troepen op verhoogde paraatheid voor defensie zijn geplaatst. Hierover is in principe geen informatie verstrekt. "Ik wil je alleen vertellen dat we vertrouwen blijven houden in ons vermogen om onszelf, onze bondgenoten en onze partners te verdedigen." De functionaris zei dat de VS op zondagochtend EST schatten dat Russische troepen meer dan 320 raketten hadden afgevuurd - de dag ervoor schatte het Pentagon het aantal op 250. "En er zijn aanwijzingen dat sommige van deze lanceringen zijn mislukt, dat niet alle raketten met succes zijn gelanceerd."