Woede om snel aanpassen lesmateriaal

anoniem_13062022065809

Docenten en uitgevers zeggen hun lesmateriaal aan te passen op basis van het eenzijdige Indië-onderzoek, waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd. Over twee jaar moeten scholieren bovendien als verplichte examenstof weten dat Nederland structureel extreem geweld heeft gebruikt in voormalig Nederlands-Indië. Dat meldt NU.nl. De aandacht voor het Nederlandse geweld staat in schril contrast met het geweld van Indonesische zijde tijdens de gruwelijke Bersiap. Indische Nederlanders reageren woedend.

“Als de Minister van Onderwijs vandaag zegt dat de verplichte lesstof moet worden aangepast, kan dat in twee jaar geregeld zijn. Maar je ziet dat uitgevers van lesmateriaal nu al meebewegen met de nieuwe feiten die de laatste tijd bekend zijn geworden over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog”, aldus Alderik Visser van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) in een toelichting aan NU.nl. De aandacht voor het Nederlandse geweld én de snelheid waarmee het onderwijsmateriaal daarover nu wordt aangepast wijkt sterk af van de aandacht die er 75 jaar na dato is voor het Indonesisch extreme geweld tijdens de gruwelijke Bersiap. Dat docenten het onderwijsmateriaal aanpassen op basis van een onderzoek dat breed wordt beschouwd als eenzijdig en partijdig zorgt dan ook voor woede onder Indische Nederlanders.

Ook blogster Anneke van de Casteele is niet te spreken over het nieuws. “De geschiedenis van wie wij zijn en waarom wij hier zijn gaat officieel de kliko in”. Van de Casteele vindt het vreemd dat het onderwijs nu opeens wel kan worden aangepast. “Waar de Indische gemeenschap al jaren om vraagt en waarover diverse moties in de Tweede Kamer zijn ingediend kon niet, maar nu is pro-Indonesisch aanpassen ineens wél mogelijk en dan ook nog in een versneld tempo?”, vraagt Van de Casteele zich hardop af. De blogster wijt de gang van zaken aan de handelsbelangen die Nederland heeft bij Indonesië. “Onze geschiedenis [wordt, FIN] nu in de ramsj gegooid: verkocht aan Indonesië voor 30 zilverlingen en wat handelsbelangen. Geschiedvervalsing is blijkbaar een stuk goedkoper dan voor eerlijk en evenwichtig onderwijs voor uw kinderen te zorgen”, aldus Van de Casteele.