Langlaufster Johaug met enorme overmacht naar olympisch goud op 30km

heywoodu

Het langlaufen op de Olympische Spelen van Beijing is zondag afgesloten met het koninginnenummer, de dertig kilometer vrije stijl bij de vrouwen. Heel erg spannend werd dat niet, in elk geval wat betreft de strijd om het goud.

Al vroeg ging een groepje van vier dames er vandoor: topfavoriete Therese Johaug uit Noorwegen, de Zweedse Ebba Andersson, Jessie Diggins namens de VS en toch wel wat verrassend de Française Delphine Claudel - na de eerste van vier ronden had het kwartet een voorsprong van een kleine halve minuut.

Het duurde daarna niet lang voor Claudel af moest haken, de Française werd daarna rap opgeslokt door de groep achtervolgers. Andersson bleef er nog even bij, maar ook de Zweedse moest het tempo voorin toch laten gaan en voor het einde van de tweede ronde zat Johaug alleen: Diggins ging door voor zilver en kwam al op een halve minuut van Johaug door, met Andersson op 1:15 minuten.

Johaug ging gestaag door en bij het ingaan van de laatste 7,5 kilometer tellende ronde was de voorsprong van Johaug op Diggins opgelopen naar een minuut en acht seconden, Andersson zat op 2:11 minuten op de derde plek. Een groep met onder meer de Amerikaanse Rosie Brennan, de Finse Kerttu Niskanen en sprintster Jonna Sundling uit Zweden was in de achtervolging op Andersson.

Op Johaug stond geen maat en zij passeerde de finish met een enorme voorsprong, alleen wat verkleind door moeite bij het uitvouwen van de Noorse vlag. Een kapotgestreden Diggins werd op 1:43 minuten winnares van het zilver, terwijl Andersson in de slotkilometer totaal instortte. Niskanen, Sundling en Tatiana Sorina kwamen er voorbij gesneld en het was Niskanen die voor Finland naar het brons sprintte.