NAVO verwacht grootschalige aanval door Rusland

Jippie

De NAVO verwacht dat het Russische leger Oekraïne zal aanvallen. "Alle tekenen" wijzen erop, zegt secretaris-generaal Stoltenberg. Dit zijn voornamelijk troepenbewegingen. Maar ook dat Rusland het 'genocide'-verhaal probeert te gebruiken om een voorwendsel voor een invasie te creëren.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vreest een grote Russische aanval op Oekraïne. "De kans op een aanslag is erg groot", zei Stoltenberg zaterdag op het Duitse ARD. "Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne plant."

Stoltenberg rechtvaardigde deze beoordeling met de "voortdurende militaire inzet" van Rusland aan de grens met Oekraïne: "Er worden geen troepen teruggetrokken, zoals Rusland zegt, maar er komen nieuwe troepen bij." Daarnaast zijn er tekenen dat "Rusland zich voorbereidt om een voorwendsel te creëren voor een aanval op Oekraïne".

De toenemende schendingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne , de "valse beschuldigingen" van "genocide" in de Donbass en de evacuatie van de bevolking uit de door de separatisten gecontroleerde gebieden zijn "verontrustende signalen". Toch moeten er pogingen blijven worden ondernomen om een politieke oplossing voor het conflict te vinden, benadrukt Stoltenberg. "We willen Rusland ertoe brengen om van koers te veranderen en met ons om de tafel te gaan zitten."

Een massale inzet van Russische troepen, die volgens westerse cijfers nu ongeveer 150.000 soldaten omvat, heeft wekenlang de vrees voor een Russische invasie van Oekraïne aangewakkerd. De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij een aanval verwacht "in de komende dagen".

NAVO ziet Oekraïne niet in de nabije toekomst toetreden
De NAVO heeft zaterdag om veiligheidsredenen haar medewerkers teruggetrokken uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze zullen worden verplaatst naar Lemberg (Lviv) in het westen van Oekraïne en naar Brussel. De veiligheid van de medewerkers heeft "topprioriteit", aldus een woordvoerder. Verschillende westerse landen hadden al eerder hun diplomaten teruggetrokken uit de Oekraïense hoofdstad. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het Bondgenootschap heeft sinds eind jaren negentig een verbindingsbureau en een informatie- en documentatiecentrum in Kiev.

In het ARD-interview reageerde Stoltenberg voorzichtig op de eis van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die op de Veiligheidsconferentie van München had opgeroepen tot een "duidelijk" tijdschema voor zijn land om lid te worden van de NAVO. De NAVO steunt Oekraïne bij hervormingen om het dichter bij het lidmaatschap van het bondgenootschap te brengen. Er is echter nooit een "tijdsbestek" beloofd, zei Stoltenberg. De huidige crisis gaat minder over "het lidmaatschap van Oekraïne in de NAVO" en meer over "of we accepteren dat een grote mogendheid als Rusland een ander land probeert te dicteren wat het wel en niet kan doen, met geweld".