Lindvik springt naar olympisch goud op grote schans Beijing

heywoodu

Schansspringer Marius Lindvik heeft zich laten kronen tot olympisch kampioen op de grote schans. Tijdens de Olympische Spelen in de bergen van China was de Noor de beste, nadat er in de Noorse ploeg de afgelopen tijd veel paniek was rondom positieve COVID-19-tests.

Ryoyu Kobayashi won het goud op de kleine schans en ook op de grote schans begon de Japanner bijzonder lekker. Hij bouwde een kleine voorsprong op ten opzichte van de Noor Marius Lindvik, die Timi Zajc uit Slovenië en de Pool Kamil Stoch vlak achter zich had. Met Manuel Fettner en Karl Geiger volgden een Oostenrijker en een Duitser, net als achter hen: Jan Hörl en Markus Eisenbichler, respectievelijk.

In de finaleronde verdedigde Eisenbichler met een sterke sprong in elk geval zijn positie, waarna Hörl twee plekken inleverde. Geiger bleef zijn landgenoot voor en pakte met vijf man te gaan de leiding, Fettner kwam er niet aan en verloor twee plekken. Stoch leverde een plek in bij Geiger, Zajc verloor er drie en viel buiten het podium - Geiger's medaille was dus in elk geval binnen met nog twee man te gaan.

Lindvik wist er nog eens een indrukwekkende sprong uit te halen, de Noor nam daarmee de leiding over. Kobayashi sprong voor de gouden dubbel, maar dat lukte niet: de Japanner moest genoegen nemen met zilver en Lindvik kon de champagne ontkurken als kersvers olympisch kampioen - het brons was voor Geiger.