Russische langlaufsters pakken goud, Duitsland stunt

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is het estafettegoud bij de vrouwen in het langlaufen vergeven. Zoals altijd was het aantal favorieten beperkt, maar ook dit keer leverde het toch weer een mooie wedstrijd op.

Yulia Stupak begon namens Rusland indrukwekkend goed en opende gelijk een gat naar de rest, maar Katherine Sauerbrey uit Duitsland kwam verrassend terug. De twee gaven het stokje door aan Natalia Nepryaeva en Katharina Hennig, gevolgd door de verrassende Japanse Masako Ishida.

Verder zaten ook Anne Kyllönen en Maja Dahlqvist er voor Finland en Zweden nog goed bij, opgevolgd door Johanna Matintalo en Ebba Andersson en met de VS (Hailey Swirbul --> Rosie Brennan) achter zich. De Noorse Tiril Udnes Weng ging onderuit en volgde op plek zes, met Therese Johaug als volgende loopster.

Hennig en Nepryaeva hielden keurig stand, de door Johaug aangevoerde achtervolgende groep maakte nauwelijks iets goed. Hennig viel Nepryaeva zelfs aan en gaf het stokje halverwege door aan Victoria Carl, op een paar seconden gevolgd door Rusland met Tatiana Sorina. Johaug had vijf seconden ingehaald en gaf het door aan Helene Marie Fossesholm, gevolgd door Andersson en Matintalo, die teamgenotes Frida Karlsson en Kerttu Niskanen op gang stuurden voor de eerste vijf kilometer in de vrije stijl.

Carl werd even gelost door Sorina, maar de Duitse kwam terug, deed dat nog een keer en sloeg nota bene nog een gat van vijf seconden naar de wissel op slotloopster Sofie Krehl. Sorina gaf het stokje door aan de jonge Veronika Stepanova, op vijftien seconden volgde Fossesholm met Ragnhild Haga als slotloopster voor Noorwegen. Niskanen stuurde namens Finland Krista Pärmäkoski op pad, een paar tellen na Haga, terwijl Karlsson totaal uitgepierd als vijfde wisselde op sprintkampioene Jonna Sundling, maar wel al twintig seconden buiten de medailles.

Krehl wist even aan te haken bij Stepanova, maar de Russische bleek toch een maatje te groot in de slotfase. Krehl leek gebroken, Stepanova ging er vandoor en hielp Rusland naar het goud. Ondertussen kwamen Sundling, Pärmäkoski en de knokkende Haga in de buurt, maar Krehl wist ze met haar laatste beetjes energie tóch af te houden en werd ontvangen door de dolgelukkige en zilveren Duitse ploeg. Sundling sprintte nét iets beter dan Pärmäkoski en hielp Zweden naar ietwat teleurstellend brons, Noorwegen werd vijfde.